Индексът на цените на храните почти без промяна за втори месец

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Индексът на цените на храните* (FFPI) на ФАО остана почти непроменен спрямо октомври, с месечни понижения в индексите на цените на зърнените култури, млечните продукти и месото, почти компенсиращи повишенията на тези на растителните масла и захарта. Той достигна средно 135,7 пункта през ноември, като това ниво е само 0,3 процента над стойността му през ноември 2021 г., съобщават от световната организация за прехрана.

При цените на зърнените храни на е отчетен спад от 1,9 пункта (1,3 процента) спрямо октомври, но все още е 6,3 процента над стойността си отпреди година. Световните цени на пшеницата регистрираха спад от 2,8% през месец ноември, главно поради повторното присъединяване на Руската федерация към Черноморската инициатива за зърно и удължаването на споразумението, намаленото търсене на внос за доставки от Съединените американски щати поради неконкурентни цени и по-голяма конкуренция на световните пазари с увеличени доставки от Руската федерация. Международните цени на грубите зърна също се понижиха през ноември, като спаднаха с 1% спрямо октомври.

Цените на царевицата се понижиха с 1,7 процента на месечна база, също повлияни от развитието на Черноморската инициатива за зърно. Международните цени на соргото се понижиха с 1,2% през ноември в тандем с цените на царевицата, докато тези на ечемика се повишиха с 2,5%. Международните цени на ориза се повишиха с още 2,3 процента през ноември, повлияни от поскъпването на валутата спрямо щатския долар за някои азиатски доставчици и добрия интерес при купуване.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО е средно 154,7 пункта през ноември, което е с 3,4 пункта (2,3 процента) след спад в продължение на седем последователни месеца. Увеличението се дължеше на по-високите международни цени на палмовото и соевото масло. Международните цени на палмовото масло се възстановиха през ноември, подкрепени от подновеното глобално търсене на внос, дължащо се на конкурентни цени в сравнение с тези на други хранителни масла Междувременно световните стойности на соевото масло се повишиха леко, подкрепено главно от постоянното, силно търсене от сектора на биодизела, особено в Съединените американски щати. За разлика от това международните цени на рапицата и слънчогледовото масло спаднаха през ноември.

Месо и млечни продукти поевтиняват за пети пореден месец

Има отчетен спад с 1.2% и при индекса на цените на млечните продукти, който е средно 137,5 пункта през ноември, спрямо октомври, отбелязвайки петия пореден месечен спад, но остава с 11,6 пункта (9,2 процента) над стойността си отпреди година. През ноември международните котировки на цените на обезмасленото мляко на прах паднаха най-много, отразявайки по-ниското търсене на внос, тъй като купувачите бяха добре покрити за своите краткосрочни нужди, съчетани с увеличените експортни наличности в Европа. Цените на пълномасленото мляко на прах спаднаха значително, главно поради по-ниския интерес при покупка от Китай, само частично компенсиран от по-високите покупки от страните от Югоизточна Азия. Междувременно световните цени на маслото се понижиха поради слабото търсене на внос, повлияно от високите цени на дребно и несигурността на пазара относно потребителските покупки през следващите месеци. За разлика от това международните цени на сиренето се увеличиха.

През ноември международните цени на говеждото месо паднаха за пети пореден месец, тъй като увеличените експортни доставки от Австралия се добавиха към вече високите доставки от Бразилия, независимо от продължаващото силно търсене на внос от Китай. За разлика от това, световните цени на всички други видове месо се възстановиха, като цената на овчето се повиши най-много, водена от солидно търсене на внос, въпреки сезонно нарастващите доставки от Океания. Международните цени на птичето месо също се възстановиха, отразявайки по-строгите глобални експортни доставки на фона на производствени неуспехи в много големи страни производителки поради засилени епидемии от птичи грип.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА