НАЗ: Парите от кризисния резерв на ЕС да отидат за контрол на вноса по границите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Според зърнопроизводителите тези средства могат да бъдат използвани за изграждане на акредитирани лаборатории и подобряване на транзитните коридори

Националната асоциация на зърнопроизводителите на свое заседание на Управителния съвет взе решение да отправи предложение към Министерство на земеделието относно разпределението на помощта, която Европейската Комисия отпуска на България за обезщетение на фермерите от сектор “Зърнопроизводство”, засегнати от интензивния украински внос на маслодайни култури, съгласно РЕГЛАМЕНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ (ЕС) 2023/739 НА КОМИСИЯТА от 4 април 2023 година за предвиждане на спешна мярка за подпомагане на секторите на зърнените и маслодайните култури в България, Полша и Румъния предоставените от ЕК средства по Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/739 в размер на 16,75 млн. евро да се разходват целенасочено за инвестиции, свързани с подобряването на транзитните транспортни коридори на селскостопанска продукция, както и към подобряване на контрола на вноса на селскостопанска продукция в страната, в това число и за изграждане на акредитирани лаборатории по граничните пунктове за проверка на остатъчни пестициди, забранени вещества и цялостен контрол на качеството на селскостопанските стоки, които влизат в страната.

Според изказванията на министъра на земеделието Явор Гечев в Комисията по земеделието и горите в Парламента страната ни засега няма как да предостави допълнително национално финансиране, тъй като няма приет държавен бюджет за настоящата година. Засега се обсъждат три варианта за разпределение на тези средства.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама