Най-големият арендатор в Перник е новият “Агробизнесмен на България”

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
7 Минути

Георги Милев е новият “Агробизнесмен на България”. Той е най-големият арендатор в региона на Перник и Радомир. От близо 30 години работи в 4 агро подсектора, като отглежда около 1000 дка зърно, картофи и други зеленчуци – 500 дка и стадо с 300 овце. В преработвателното предприятие „Елея“ за обработка на зеленчуци работят 70 души.

“Вашето стопанство е символ на баланс, сигурност и достатъчен обем. Отглеждате както плодове, зеленчуци, така и животни. Вие сте потвърждение за доброто българско земеделие, което може да имаме”, заяви министърът на земеделието Явор Гечев, връчвайки наградата на Милев.

“През изминалата седмица България изпрати Стратегическият си план в 1500 страници. Не е въпросът нито кой е министър, нито какво пише дори в Стратегическия план. Въпросът е след като той приключи, дали този път ще е различен, дали фермерите ще са по-устойчиви, дали ще им по-малко фалирали земеделски производители и все по-голям пазарен тяло на произведените продукти от България. Аз се надявам че този стратегически план има потенциала да бъде такъв. А дали ще бъде зависи от всички нас – и от министерството и парламента, Европейския парламент и от медиите, но най-вече от фермерите, затова им пожелавам успех”, коментира още министърът на земеделието.

Георги Тахов: ДФЗ подкрепя всички иновативни и инициативни подходи

“Към днешна дата селското стопанство и хранителната индустрия като цяло са поставени пред доста предизвикателства в контекста на постоянно повишаващите се цени на световните пазари, задълбочаващата се демографска криза и климатични промени. По последни данни населението на света към средата на 21 век ще нарасне с повече от 40%, което само по себе си предполага значително увеличение на обема на произвежданата хранителна продукция, но тя трябва да бъде с по-висока добавена стойност, по-достъпна и с по-ниски разходи. За целта са ни необходими иновативни продукти и производство, което същевременно да бъде съобразено и с опазване на околната среда”, заяви изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов по време на събитието.

“Искам да ви уверя, че Държавен фонд Земеделие ще подкрепя и подкрепя всички иновативни и инициативни подходи. Да си пожелаем на първо място здраве и второ с достойнство нека да посрещнем новите предизвикателства, които ни очакват в това трудно време”, допълни още той.

Призът за млад агробизнесмен отиде при производителя на биолешници Калоян Гичев

Бивш софтуерен специалист с 300 дка био лешникова градина грабна приза за млад агробизнесмен на годината. “Пожелавам си всеки да има силата и вдъхновението да прилага добрите си намерения и желания, независимо от коя сфера в земеделието”, заяви той по време на награждаването.

Отличието за биопроизводител бе присъдено на агроном Здравка Смиленова

Агроном Здравка Смиленова получи приза за биопроизводител на годината. Преди 18 г. тя стартира с 30 дка зеленчуци, а днес те се разположени върху 180 дка по поречието на река Струма.“Благодаря за оказаната чест да бъдем избрани за био фермери на годината. Приемаме тази награда като награда за цялото биопроизводство. Бих призовала МЗм и всички останали ръководни органи да подкрепят по правилния начин биопроизводителите. Остава мечтата ни България да изпревари всички страни по биопроизводство и всеки ден да ядем чиста и вкусна храна”, заяви Смиленова.

Признанието за Зелена инвестиция отиде при Сергей Петров

Сегрей Петров, управител и собственик на BeeSmart techlologies и Истински мед получи отличието в категория “Зелена инвестиция”. Компанията BeeSmart създава технологии за дистанционен мониторинг на кошерите, които предават данни пчеларите за състоянието на пчелите и те могат да следят от разстояние какво се случва с тях. А чрез платформата Истински мед, всеки може да си осинови кошер и като част от абонамент да получава буркан мед всеки месец.

Призът за Пробив на пазара“ отиде при Пламен Михайлов и  „Чери Дриймс“ ООД

Отличието „Пробив на пазара“ е за „Чери Дриймс“ ООД  с управител Пламен Михайлов и дългогодишно  ексклузивно партньорство с Kaufland България.

В стопанството си край пазарджишкото село Щърково, „Чери Дриймс“ отглеждат зелена и алена чушка, пикантен пипер, тиквички, бяло зеле, карфиол, броколи и вкусни български череши.  Черешовите им градини са разположени на над 330 декара, а зеленчуците – на 310 декара. От 2012 г. компанията си партнира само с  Kaufland България, като осигурява качествени зеленчуци и череши за щандовете на търговската верига във всички хипермаркети.

Присът за принос за иновациите в земеделието бе връчен на Светлана Боянова лично от евродепутата Атидже Алиева- Вели. 

“Общата селскостопанска политика, както каза и министър Гечев, оттук нататък ще е всичко за сектор Земеделие. В Европейския парламент, работейки по този огромен пакет не беше лесно да стигнем до такъв компромис, който да отговаря на нуждите и на условията на всички държави. Ние продължихме повече от две години преговорите по Общата селскостопанска политика”, заяви Алива-Вели.

За мен като първия и засега единствен пълноправен член на Комисията по земеделие в Европейския парламент едно нещо беше изключително важно – тази политика да отговаря на нуждите на българските земеделци. Считам, че в тази посока направихме и с колегите евродепутати изключително много, защото когато една политика не е написана за хората, за които е предназначена, тя е изключително трудно приложима. 12 години работих в Държавен фонд “Земеделие” и 12 години съм прилагала Европейското законодателство и считам, че тази добра основа, която натрупах в ДФЗ сега ми даде възможност да правя политика на европейско ниво, която да е за българските земеделци”, коментира евродепутатът.

“Искам да си пожелаем заедно в края на 2027 година да отчетем една успешна Обща селскостопанска политика, защото ще стане само с общи усилия”, допъли още тя.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements