Свиневъди, представители на месопреработвателите и експерти от Българската агенция по безопасност на храните се срещат днес в Стара Затора по повод Африканската чума по свинете и мерките, които се вземат при районирането на страната на зони. В трета зона, която се води високорискова попадат най-големите свинекомплекси и пред тяхната работа вече ще има доста усложнения, научи „Агрозона“.
„Животните от трета зона по-трудно ще се реализират на пазара, тъй като тя се води високорискова и Брюксел забранява месото, добито от тази зона да напуска границите на България. Има родни производители, които работят за износ и при тази ситуация ще бъдат изключително затруднени“, коментира Венцеслав Славов, директор бизнес развитие в група „Аякс“. От думите му стана ясно, че вече са поставени нови изисквания към кланиците, транжорните и месопреработвателите, ако ползват свине от т.нар. трета зона. Процесът на реализация и обработка на месото става по-сложен тъй като от БАБХ настояват да има втори тръбен път за тези животни, както и отделни боксове и камери. „Чисто организационни затруднения ще има в кланиците и при месопреработвателите. Точно това искаме да обсъдим, както и да се намери вариант за малко по-облекчен режим на работа“, каза още Славов.
Съществува опасност месопреработвателите да отказват покупката на българско свинско месо, добито в трета зона, заради усложнената процедура по преработката му и тъй като се създават трудности в тяхната работа. Месото трябва да се преработва отделно от останалите мръвки, използвани в производството. Това води до доста усложнения и месопреработвателите предпочитат в тази ситуация вносно месо. Вече дори има подобни случаи на отказ.
„Това месо не е рисково, напротив то е подложено на много по-голям контрол по отношение на проби за АЧС и проследяемостта на животните“, категоричен е Венцислав Славов.