Наводнените квартали в Мизия вече са достъпни

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Наводнените квартали в Мизия вече са достъпни, съобщава БНР. Отводняването на приземните етажи, мазетата и дворовете обаче е затруднено заради високите подпочвени води. Има реална опасност от срутване на сградите при изсмукване на водите от помпите. В града са пристигнали три фургона за настаняване на хора без домове. Все още не е решено къде ще бъде фургонното селище.

Днес правителството прие решение, с което се отпускат 40 000 лева за наследниците на загиналите при наводненията в габровското село Враниловци и в Мизия. Еднократната финансова помощ в размер на 10 000 лева за всеки от починалите ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане. На повече от 1000 души е изплатена парична помощ. По начина, по който те са пожелали – по пощата, по дебитни карти или в случаите, когато нямат такива или са загубили документите си, на ръка е изплатена тази помощ. Освен това министерство на социалната политика  по всички субсидирани програми за заетост е осигурило около 750 души работници с готовност при необходимост да дадем още бройки”, заяви министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Министерският съвет прие и решение на Областната администрация във Враца да бъдат предоставени лопати, кофи, ботуши и медицински маски, необходими за разчистване и отстраняване на пораженията в районите, бедстващи в следствие на наводненията от началото на месеца. Инструментите и материалите се освобождават безвъзмездно от държавния резерв по искане на областния управител на Враца.

Утре ще заседава новият състав на комисията за покриване на щетите при бедствия и аварии и ще бъде отпусната конкретна сума за бедстващите от Мизия и други населени места от региона. Комисията ще оглави министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements