Националната кулинарна купа завладява София от 8 до 11 ноември

Милица Петрова
Милица Петрова
5 Минути

До 27 октомври е отворена регистрацията за участие в най-очакваното кулинарно съревнование в 11 категориии

Четири дни на кулинарни предизвикателства, атмосфера, изпълнена със стотици креативни идеи и вдъхновението на най-добрите готвачи. Всичко това от 8 до 11 ноември ще ни предложи Националната кулинарна купа – най-очакваното кулинарно събитие в момента у нас. Водещите готвачи ще се сблъскат в 11 категории, арена на епичните битки ще е Зала 6 на Интер Експо Център. Регистрацията за участие е отворена до 27 октомври.

Организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), Националната кулинарна купа за първи път ще се проведе в рамките на Международните хранителни изложения МЕСОМАНИЯ, ПЪТЯТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК и ИНТЕРФУД & ДРИНК и Wine&Spirits Show. Ще се обединят над 460 изложители от България, САЩ, Италия, Турция, Гърция, Македония, Полша, Румъния, Тайланд и хиляди посетители от всички сегменти на хранително-вкусовата промишленост. Национална кулинарна купа на България 2023 ще протече при стриктно съблюдаване на правилата на Световната асоциация на готварските гилдии (WACS).

Ето и 11-те категории: „Готвач на България 2023“, „Млад готвач на годината“, „Кулинарен отбор на България 2023“, „Шампионат за вита баница“, „Сладкар на България 2023“, „Декоратор на България 2023“, „Паста – за купата на Делита Трейд“, „Телешко – за купата на Перфекто“,„Млад сладкар на България 2023“,„Суши готвач на България“, „Студен бюфет“. Претендентите ще бъдат оценявани от професионално жури.

Готови: старт!

Искате да участвате, но не сте се регистрирали?. Можете да се регистрирате до 27 октомври. Защото форматът на Националната кулинарна купа през тази година е надграден, в унисон с глобалните тенденции в кулинарията, което е видно от категориите – общо 11.

Погледите ще прикове борбата за приза „Готвач на България 2023“. Сред изискванията, за които журито ще следи, са приготвяните ястия да не са оценявани досега на кулинарни състезания, да са с предварително правилно посочени имена и т.н.

Отборните играчи ще се състезават за „Кулинарен отбор на България 2023“. В първи кръг трябва да се изпълни предварително заявена рецепта, а във втория,„Черна кутия“, участват 10-те отбора с най-много точки. Професионалистите могат да се включат и в категориите „Суши готвач на България“ и „Студен бюфет“. Всеки със страст в приготвянето на телешко може да участва в новата категория „Телешко–за купата на Перфекто“. Задължително е използването на един от двата предоставени продукта.

Витата баница, пастата и сладките изкушения – на пиедестал

Нейно Величество – Витата баница, е главно действащо лице в категория „Шампионат за вита баница“, реализирана съвместно от БАПГ, Pastry Club Bulgaria и Интер Експо Център. Всеки участник има 500 гр.брашно и сам ще избира дали плънката да е сладка, или солена. Финалистите ще бъдат оценявани от 11-членно жури!

11-членно жури ще излъчи „Сладкар на България 2023“. Участниците трябва да използват поне един от компонентите: пшеница, царевица, ориз, ечемик, ръж, овес, просо, и поне един от плодовете: тиква, дюля, круша, слива. В света на сладките изкушения топ-декораторите ще се излъчат „Декоратор на България 2023“. Тортата им трябва да е на поне 3 етажа, без използване на принтове върху фонданова или вафлена хартия, изкуствени и естествени цветя.

Пастата е стратта Ви? Вашето място е в новата категория „Паста“, за купата на Делита Трейд.

Младите таланти

Безспорно сред най-емоционалните битки ще са тези между младите таланти. Кой ще е „Млад готвач на годината“? Все още нямаме отговор, но знаем, че до втори кръг ще бъдат допуснати 8 от претендените. „Всички финалисти, класирали се за Втори кръг „Черна кутия“, печелят стипендия за HRC Кулинарна академия“, споделят от БАПГ.

Млади магьосници-сладкари, приготвяйте се! С най-добрите сред вас ще се съревновавате в категория „Млад сладкар на България 2023“. БАПГ, Pastry Club Bulgaria и Интер Експо Център ще създадат за Вас арената, на което да покажете най-доброто от себе си.

Ако сте професионалист и искате да премерите сили с най-добрите, Националната кулинарна купа на България е мястото Ви. А ако сте фен на водещите кулинари или хранително-вкусовият сектор е прекият ви интерес, вземете билета си за Международните хранителни изложения и Wine&Spirits Show на www.food-exhibitions.bg или от касите на Интер Експо Център.

Милица Петрова е завършила Маркетинг във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Работи в отдел "Реклама и Маркетинг" на Agrozona.bg от 2021 г.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА