България има потенциал за разширяване на регистрираните в ЕС храни
Производството на храни с означение „Планински продукт“ ще бъде насърчавано чрез прилагането на схеми за качество, предвидени в новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев пред фермери в Троянско.
Според него подпомагането създава възможност за местните производители да повишат имиджа на своите продукти, осигурява достъп до нови пазари и позволява повишаване на цените на реализация на регистрираните с означението продукти. „Целта на подкрепата е популяризиране и разширяване маркетинга на тези храни“, отбеляза земеделският заместник-министър.
По време на срещата, заместник-министър Събев обясни на земеделските производители, че всички регистрирани пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др., могат да използват означението, ако отговарят на изискванията за регистрация.
„България има потенциал да регистрира повече храни като „Планински продукт“ в европейските регистри“, категоричен бе заместник-министър Събев. Той обясни, че означението за качество се използва само в няколко държави членки, като от две години насам и нашата страна има тази възможност.
Дискутирана беше и темата за новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г., в контекста на Зелената сделка, която обвързва подпомагането в сектора с климатичните промени.