От празничната трапеза са Ви останали нарязани мезета, сирена и парчета печено месо – направете си пица. Върху нея щедро можете да наредите почти всичко, което ви е останало от празненството. За да направите блата по-диетичен и да похапвате по-леко след обилното похапване на празника, можете да го приготвите от карфиол вместо от тесто.
За целта Ви трябва една глава карфиол, настържете я на едро ренде. Към нея добавете яйца, обикновено две са достатъчни, но броят им зависи най-вече от количеството на карфиола. Добавете настърган пармезан на вкус – при печенето той ще се стопи и ще придаде апетитен вид на блата. Яйцата от своя страна ще го стегнат. Подправете със сол и черен пипер, може и мъничко чубрица. Разстелете сместа върху хартия за печене като оформите блат. Наредете върху него останали от коледната вечеря парченца луканка, кашкавал, ако са ви останали и парченца печено месо – нарежете го на много малки късчета. Резенчета кисели краставички също добре ще се впишат. Печете на около 180-200 градуса, докато блатът стане златист.
Ако не сте успели да изядете печеното пиле, можете да нарежите на дребно парченцата месо, за подправите с малко лимонов сок и черен пипер и да добавите мъничко майонеза. Тази зимна салата е най-добре да се приготви само с бяло месо.