Намаляване на пестицидите: Три условия се поставят пред стопаните по новата екосхема

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Няма да има изискване за всички площи в стопанството да са приложени специалните практики

Основна цел на екосхемите, които ще се прилагат от 2023 г. е да създадат доброволни стимули за земеделските стопани да прилагат екологични практики, които са благоприятни за климата и околната среда, казва Явор Гечев, служебен министър на земеделието в отговор на въпрос от група народни представители от ГЕРБ-СДС.

Допустими за подпомагане по Екосхемата за намаляване използването на пестициди са площи, при които са приложени три екологично насочени земеделски практики. Първото изискване е да не се прилагат продукти за растителна защита, които са тотални хербициди, включително такива, съдържащи глифозат и ако се прилагат продукти за растителна защита – инсектициди, хербициди и фунгициди се използват само продукти за растителна защита, които не попадат в първа професионална категория на употреба или се прилагат феромонови уловки, съгласно списъка на разрешените за пускане на пазара и употреба продукти за растителна защита, в които са включени регистрираните от Българската агенция по безопасност на храните феромонови уловки.

Право на подпомагане по екосхемата имат земеделски стопани, които прилагат някоя от споменатите земеделски практики.

Няма да има изискване за всички площи в стопанството да са приложени практики за намаляване употребата на пестициди. Размерът на подпомагането ще се определи за толкова заявени и допустими за подпомагане хектари, за колкото са приложени земеделските практики по екесхемата.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА