Намалява производството на сирена с палмови мазнини

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

С 14.4% се е свила през 2016 г. консумацията на сирене с растителни мазнини, спрямо предходната година. Общото производство на имитиращия саламурен продукт е 16 231 тона. Въпреки това дялът на сиренето с палма в общото производство все още е твърде висок – над 30% от цялото количество сирене, произведено от краве мляко, което е 45 228 тона. Засилването на подкрепата за овцевъдството си е казала думата и аграрната статистика за миналата година сочи, че има увеличение на производството на овче сирене с почти 30% и при  кашкавалът от овче мляко с 60 на сто. Добитото мляко пък е 15.3% повече и достига 21 745 хил. литра, което е едва 4 на сто от производството на мляко в страната.

През 2016 година са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка. Преработеното краве мляко е 93.6%, овчето – 4.0%, козето – 1.9% и биволското – 0.5%. Увеличение спрямо 2015 година се отчита при количествата преработено краве мляко с 3.1%, а при козето – с 28.9%. Само при биволското има намаление с 2.6%, сочат окончателните резултати от проведено от Министерството на земеделието, храните и горите статистическо изследване на дейността на млекопреработвателните предприятия.

Най-голямо е количеството преработено мляко в Южния централен район – общо 177  млн. литра мляко, като се наблюдава ръст за района от 4.5 % спрямо предходната година. Следва Северният централен район, съответно със 142 млн. литра мляко общо и увеличение от 25.7% спрямо 2015 година. Количеството на преработеното краве мляко в Южния централен район е 165 млн. литра и  в Северния централен район – 138 млн. литра.

През 2016 година са произведени 134 410 тона заквасени млека, 65.3 милиона литра течни пакетирани млека, 53 034 тона бели саламурени сирена и 20 960 тона кашкавал. Заквасените млека са с 4.7 % повече спрямо 2015 година. Бялото саламурено сирене – с 3.8% повече, а кашкавалът е с 4.4% повече. Течните пакетирани млека са с 12.3% по-малко спрямо 2015 година.

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА