Найденов ще лобира пред здравния еврокомисар за родната лавандула

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Земеделският министър Мирослав Найденов ще иска специална среща с новия здравен еврокомисар, малтиеца Тонио Борг, за да защити българските маслодайни роза и лавандула. Това обяви той пред журналистите рано тази сутрин преди откриването на българския щанд по време на Зелената седмица в Берлин.

Поводът са коментарите и неофициалната информация от Брюксел, че има вероятност ЕК да ограничи производството на естествени ароматни масла заради това, че те могат да бъдат алергени. Това е тема, която разви Агрозона, провокирайки питане до ЕК чрез българската евродепутатка Мария Габриел в началото на годината. Става дума за търговска война в чиято основа стоят интересите на производителите на синтетични ароматни масла, коментира Найденов. Той уточни, че в Брюксел няма официални решения и че скандалът около маслата всъщност е в резултат на здравен доклад, който ЕК публикува в края на миналата година. Той се базира на изследвания върху една много малка група от хора по отношение на това как реагират на ароматните масла.

Въпреки това българската позиция е категорично и безусловно да се защити производството на естествени аромати, обеща агроминистърът. Затова ще настояваме за изготвянето на още един такъв доклад, в който да вземат участие и производители на ароматни масла. Един от солидните аргументи на България е, че сме безпрецедентни лидери в производството на розово и лавандулово масло в света. Маслодайна роза се отглежда върху 38 000 дка и годишно добиваме 1 500 кг. розово масло. Основните ни пазари са САЩ, Франция, Южна Корея и Япония. В същото време годишното ни производство на лавандулово масло възлиза на 100 т., което ни прави световен лидер, а основните ни пазари са Франция, Германия, Унгария, Австрия и Холандия и др.

Светлана ТРИФОНОВСКА

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА