Най-старото вековно дърво в София е на 650 г.

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Вековните живи дървета в столицата в момента са 71, а в софийската част на Витоша – още 23. Това сочат актуалните данни на Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ – София. Информацията предаде БТА, които са цитирани от inews.

Сред вековните растения, които могат да се открият в столицата са осем чинара и три бадема. Срещат се още бряст, благун, айлант, смърч, чинар, софора, ясен, цер, черница и момонтово дърво. Най-многобройни сред тях са летните дъбове – близо 50, които са и сред най-дълголетните. На Витоша  могат да се видят и столетни растения от вида зимен дъб. Най-старото живо дърво в столицата е черница на възраст около 650 години, която расте на софийската улица “Искър”. Тя достига височина от 20 метра и има диаметър на стъблото от 4,1 метра. По възраст я следва шествековен летен дъб с три стъбла, който се намира на ул. “Златен рог” в столичния квартал “Лозенец”. На пет века са три от летните дъбове – на ул. “Йоан Екзарх” в кв.”Лозенец”, в с. Мърчаево и в Драгалевци. В район Панчарево – основно в селата Бистрица и Кокаляне, има още 35 вековни дървета – горун, благун, летен дъб, цер и бук.

Най-старото дърво в България е Байкушевата мура, което се намира в парк Пирин, и е на възраст около 1300 години (на снимката). От екоинспекциите извършват проверки за екологичното състояние на дърветата всяка година и регистрират настъпилите промени. Грижа за многолетните растения обаче имат и общините, на чиято територия се намират.

С популяризирането на вековното богатство на столицата са се заели няколко неправителствени организации, в рамките на проект “Вековните дървета говорят 2.0”. Целта е софийските вековни дървета да се популяризират като безценно природно богатство сред младите хора, жителите на столицата и гостите на града. Един от резултатите по проекта ще бъде актуализиране и издаване на карта на вековните дървета в София, която ще бъде безплатно разпространявана чрез информационни центрове и организации в столицата с идеята да достигне до жителите и гостите на града, и да ги отведе в свободното им време до някои от най-интересните дървета, които ще бъдат обозначени с табелки.

Тази година вековните дървета са акцент и в националния конкурс “Дърво с корен”, като са отделени в  специална категория “Вековните дървета говорят”. Организациите-партньори по проекта вярват, че ще бъдат открити и регистрирани и нови вековни дървета в София. Специалистите са изчислили, че за да се обиколи един вековен дъб, например, са нужни прегръдките на трима възрастни или 4-5 детски прегръдки. За вековен бор или явор е достатъчен един възрастен или 1-2 деца.

Прегръдките на дърво са препоръчвани още от древните лечители за зареждане с положителна енергия. Лечебната сила на дърветата и растенията е била позната и изследвана от древните народи, чиито племена са се “зареждали” по този начин в трудни преходи. Нетрадиционната медицина и днес препоръчва няколко минутна прегръдка с дърво, за да се почувстваме по-отпочинали и бодри, да се заредим с хармония и сила. Дърветата извличат отрицателната енергия, помагат при лекуването на някои болести, най-вече на нервната система, отнемат стреса и действат успокояващо, смятат специалисти.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА