Кулинарният конкурс „Млечният вкус“, който се проведе по време на събора “Млечният път на България през вековете” по традиция предизвика голям интерес сред домакините в региона, които отрупаха масите пред журито с оригинални храни, приготвени с млечни продукти.
Ястията бяха оценявани от жури с председател – проф. Светла Данова от Института по микробиология при БАН, членове – доц. Мария Йотова от университета Рицумейкан, където тя работи във факултета ” Мениджмънт на храненето” и Иван Глухаров от мандрата в село Обнова.
В категория “Млечен продукт” наградата отиде при Цеца Райкова от село Дерманци с домашното си сирене с трюфели и домашно сирене с чушки. Втората награда отиде при Витка Митова от Луковит за нейния крокмач, а за домашен кашкавал с чубрица, Анче Панталеева от Дерманци получи трета награда. В категория “Ястие с млечни продукти” първото място бе отредено от журито за баница с локум на Тотка Маринова от Луковит,
второто място е за баницата на Стефка Маринова също от Луковит, а качамака на Милена Георгиева от Петревене зае третото място във вкусната надпревара.
За победителите бяха предвидени парични награди, осигурени от кмета на община Луковит Иван Грънчаров.