Наднормени температури в началото на октомври ще формират допълнителна зеленчукова продукция

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

След първото десетдневие на месеца се прогнозират валежи със стопанско значение

През октомври агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и над климатичните норми и валежи около и под нормите за месеца.

В началото на октомври прогнозираните наднормени температури, с максимални стойности до 30-32°С, ще ускорят процесите на зреене при късните сортове овошки и грозде, ще бъдат предпоставка за формиране на допълнителна продукция от късните зеленчукови култури, събощи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

След относително сухото и топлото за сезона време през втората половина от първото десетдневие агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. През този период се прогнозира съществено понижение на минималните температури, условия за образуване на слани в котловините и във високите полета, което ще налага своевременно прибиране на зеленчуковите култури подлежащи на осланяване (домати, пипер).

Провеждане на сезонните почвообработки

В края на първото и началото на второто десетдневие се очакват валежи със стопанско значение, подобрение на влагозапасите в горните почвени слоеве и на условията за провеждане на сезонните почвообработки.

Засушаването в края на лятото и началото на есента на много места в страната, с изключение на югоизточните райони, забави провеждането на предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване с есенници. По тази причина в голяма част от полските райони са пропуснати агротехническите срокове, през септември, при сеитбата на зимна рапица. През октомври са оптималните срокове за сеитбата на зимните житни култури. През първото десетдневие е агротехническият срок за сеитбата на пшеницата в Северна България, от 15 до 25.X – в Южна България, а в края на месеца –  по Черноморието.

През повечето дни от втората половина на октомври началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви ще протича при наднормени топлинни условия. В средата и в края на третото десетдневие се прогнозира вероятност за валежи, подобрение на влагозапасите в 50сm почвен слой и на условията за развитие на зимните житни култури. В края на октомври при пшеницата, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават фазите: поникване и листобразуване (1-3 лист). У

Увеличение популацията на полската полевка

Прогнозираните топлинни условия през октомври, около и над нормата, са предпоставка за увеличение популацията на полската полевка – един от опасните вредители при есенниците. В края на месеца есенните посеви трябва да се обследват за наличие на вредителя и при численост над прага на икономическа вредност (2 броя активни колонии на декар) е наложителна своевременна растителнна защита. (отровни примамки, които се поставят във входовете на колониите).

В ябълковите и крушовите насаждения в началото на листопада, след прибиране на плодовете, се препоръчва пръскане на овошките с 5% разтвор от карбамид. С това третиране се ограничава заразата от струпясване.

При костилковите овощни видове срещу бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата,  сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята, след масовия листопад, трябва да се извърши пръскане с 2% бордолезов разтвор.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements