Над 90% от контрабандните змиорки умряха в Аквариума във Варна

Васил Русев
Васил Русев
1 Минути

По-голямата част от конфискуваните европейски змиорки на летище София са умрели още в превозваните пакети, каза доц. д-р Веселина Михнева, ръководител-отдел „Хидрология“ при Института по рибни ресурси Варна. По думите й високата смъртност е вследствие на значителния период, в който те са транспортирани в нетипична за тях среда.

48 часа след пускането им в карантинните басейни в спасителния център за водни организми при Института по рибни ресурси се наблюдава над 90% смъртност. Змиорките са настанени в карантинни съдове, в контролирана среда, при поддържане на постоянна температура и аерация, съобщава “Фокус”.

Със съдействието на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури голяма част от тях са настанени в акваферма. Оцелелите екземпляри ще бъдат отглеждани известно време, докато могат да бъдат пуснати в естествени водоеми. Според доц. Михнева в България европейските змиорки са характерни за сладководни водоеми в Южна България.

Припомняме, че на 15 февруари митническите служители предотвратиха опит за измама чрез нелегален износ на 200 кг змиорки от критично застрашения вид европейска змиорка (Anguilla Anguilla). Те са били намерени в 90 контейнера, обявени като “шаран и толстолоб за зарибяване” и е трябвало да пътуват за Малайзия.

ЕТИКЕТИ: ,
Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements