Над 70 изложители се включват в шестото издание на фестивала на уличната храна в София

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Подготвя се голямо разнообразие от храна и вкусове за посетителите на фестивала

Над 70 изложители ще има шестото издание на Бакхус StrEAT Fest на 4 и 5 юни 2022 г., а от 17-те ресторанта почти половината участват за първи път.

Двудневният фестивал на уличната храна за поредна година ще покаже, че гурме ястията може да се хапват и „на крак“ и в началото на юни ще организаторите очакват любителите на жабешки бутчета, гьоза, стриди и други изкушения за небцето на вече познатото място – Женски пазар, между улиците “Цар Симеон” и “Св.св. Кирил и Методий”. Организатори и този път са Бакхус и Пазари Възраждане ЕАД.

„Женски пазар отново ще е домакин на гурме ястия и напитки от цял свят. Два дни пазарът ще е арена на вкусната храна и доброто настроение“, уточнява Маргарита Александрова-Манова, новият изпълнителен директор на Пазари Възраждане ЕАД, и допълва, че общинското дружество, което стопанисва най-стария и емблематичен пазар на столицата – Женски пазар, ще продължава да следва политиката на Столична община за модернизирането му и превръщането му в една от най-добрите социални и търговски точки в София.

И тази година фестът ще бъде безкешов, с цел по-бързо обслужване и поддържане на хигиена. Плащанията ще се осъществяват с карта (кредитна или дебитна) или с мобилен портфейл (Google Pay, Apple Pay, Revolut и др.). А касовите бележки ще са шанс за награди – специални подаръци и безплатни вкусни хапки.

Храната: от Кюстендил до Мексико и от Франция до Япония

17 ресторанта излизат от кухните си и през целия първи уикенд на юни ще предлагат специални ястия, съобразени с темата на уличната храна.

За първи път ще има и каравани с храна освен обичайните щандове: сред тях ще са обичаните сочни бургери на Boom! Burgers, Chilli Hills с люти крилца, отлична италианска паста от Pasta Fresca, месца и морски емоции от SCRAN и ароматни гофрети от Lolly Sweet Bar Caravan.

Сред новите изложители са още Podlez, зад който стоят познатите имена Виктор Жечев и Робин Вияреал, съвсем новото заведение Laffa Street Kitchen с храна за душата и Цукерня Савенко с торти с майсторско изпълнение. Ще има цветни веган бургери (Plant.bite), но и бургери с месо (Ham Bar), както и барбекю на скара (The Holy Smokes BBQ, Meatsome), качамак (Космос), гьоза (Hamachi-ni), автентични мексикански такос (El Gallo Cantina Mexicana), пица на пещ (Тихия кът, които идват чак от Кюстендил, където е комплексът им за почивка със същото име), охлюви по бургундски (L’Instant) и десетки други ястия ще гъделичкат апетита и ще примамват жителите и гостите на София на 4 и 5 юни.

Напитките: фокус върху крафт български производители

Има над 20 щанда с напитки, като повечето от тях принадлежат към занаятчийските бутикови производители – крафт бири, български вина на големия щанд на DiVino, безалкохолни и кафета, правени само с качествени суровини и без излишни добавки. За любителите на коктейлите ще има pop-up коктейлни барове. Ще има и класически твърди напитки за ценители, както и алтернативни питиета – малинови, безалкохолни и ароматизирани вина, китайска ракия, узо и аперитиво бар.

Фермери и производители от различни краища на България ще предлагат своите продукти

Сред тях са мед, люти сосове, млечни продукти, киви ферма, веган алтернатива на сирене, морски улов в буркан, подправки, зехтини, сладкиши, висок клас гурме марки, пасти и сосове, направени от ферментирали продукти, джелато.

За втора година билетът за вход в събитието ще включва майсторски класове, водени от изложителите. Сред темите на кратките лекции ще са тайните на барбекюто, крафт бирата и десертите, къде е майсторлъкът при правене на бургер, как се правят коктейли с български билки… и това е само част от предвидената програма. Всеки майсторски клас ще бъде безплатен за посетителите на фестивала и не се изисква предварителна регистрация.

Програмата ще бъде актуализирана в страницата на Бакхус StrEAT Fest във фейсбук.

Билети и цени

Цените на билетите започват от 5 лв. за един ден, но има и семейни пакети. На място ще се продават с минимално оскъпяване. Всичко за билетите – ТУК.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА