Над 50 фермера излизат отново на пазар в столицата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Първият за 2020 г. фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар ще се проведе следващата събота от 10 до 16 часа. Български производители и занаятчии от цялата страна традиционно ще изложат своята екологично чиста продукция за столичани и гости на София, казват организаторите от фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“. На отделеното пространство на традиционния пазар в столицата повече от 50 родни производители ще покажат занаятчийски и фермерски продукти в три зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“.

Сред традиционните изложители на Фермерски пазар „Пендара“ са ферма Бродилово, мандра „Кеффа“ и мандра „Кочорите“ в с. Стойките, които предлагат млечни продукти. Малката семейна ферма Green Living Farm пък залага на пъдпъдъчи яйца и уникална паста с тях. “Том Консерв” осигурява автентичния вкус на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, които тази събота ще покажат своя изключителен мармалад от сливи. Сред участниците на фермерския пазар са и производители на хляб, уникални оцети, винарски изби и др.

„С организирането на Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар отговорихме на нуждите в столицата да бъде създаден постоянен фермерски пазар, който да се провежда на едно и също място, и по едно и също време. Ние създадохме необходимите условия, така че софиянци и гостите на града могат да открият чистите български храни на нашия пазар всяка събота. И тази година ще продължим да подкрепяме стартиращи български фермери и занаятчии с фокус върху нови и иновативни производства. Ще продължим и с кулинарните демонстрации и конкурси, като този за най-традиционната домашна супа, който ще се проведе в събота на 25 януари“, каза Драгомир Димитров, изпълнителен директор на Пазари Възраждане ЕАД, общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

Конкурсът за най-вкусна традиционна домашна супа ще се проведе на 25 януари от 12 часа на Женски пазар. Идеята на състезанието е да покаже коя е любимата супа на българите, приготвяна в семейството и се е превърнала в родова традиция.

Регистрацията на участниците е до 20 януари 2020 г.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА