Над 250 вида вино представят на фестивала “Дефиле вино и гурме” в Пловдив

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Близо 70 изби и представят продукцията си през публика

Деветото издание на “Дефиле вино и гурме” ще се проведе на 12, 13 и 14 май в Стария град на Пловдив. Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 250 вида вино и десетки гурме вкуса, съобщават организаторите от сдружение “Съвет по туризъм – Пловдив”. Тазгодишното издание на “Дефиле вино и гурме” ще бъде удължено с един ден и един час. То ще започне, не както през последните 8 години в събота в 14:00 часа, а в петък в 13:00 часа.

За първа година организаторите ще предоставят 5 процента от печалбата под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала “Дефиле вино и гурме”.

Както всяка година, е спазена традицията да се увеличава броят на участниците, като този път те ще бъдат 68 – с 18 повече от миналата. От тях 47 са винопроизводители, 19 производители на храни и продукти, и двама съпътстващи.

Увеличен е и броят на локациите – 17, в това число новите “Данчовата къща”, новоизписаната къща “Верен Стамболян” и къща “Клианти”.

За първи път организаторите на “Дефиле вино и гурме” ще проведат и шествие по подобие на фестивала “Дефиле на младото вино”, което ще тръгне в 12:30 часа от площад “Стефан Стамболов”.

Представянето на участниците ще бъде оценявано от две журита. Едното ще бъде дегустационно, оглавявано от експерти от Университета по хранителни технологии, за “Най-умело съчетание между вино и храна”. Другото ще бъде на вино и гурме любителите, които също ще могат да гласуват и да подкрепят своите фаворити в дигитална анкета за “Любимо бяло, червено и розе вино”, както и за “Любим вкус”.

Паралелно с дигиталната анкета, доброволци от Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) ще анкетират посетителите на фестивала директно на локациите с цел да се отрази икономическия ефект от събитието за град Пловдив.

“Дефиле вино и гурме 2023” се провежда под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА