Над 15 хил. дка гора е изгоряла в последните дни

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

От началото на годината до момента са опожарени около 35 хил. дка гори

От началото на годината в горските територии са възникнали общо 245 пожара, които опожариха около 35 хил. дка горски територии. Тези данни, съпоставени с изминалата календарна година, сочат с над 140 горки пожара по-малко и опожарени и засегнати от огнените стихии територии – с над 21 хил. дка по-малко към настоящия момент. Това заяви пред БНР инж. Мурад Шикиров – главен експерт в Изпълнителната агенция по горите.
Към настоящия момент активни действия се извършват по пълното локализиране на пожара в района на град Мъглиж, където е обявено и частично бедствено положение за 7 дни, посочи той. Служители остават за наблюдение и в Държавно горско стопанство – Свиленград, както и в района на село Кубадин.
Може да се каже, че в тези пожари изгоряха над 15 хил. дка гора, посочи инж. Шикиров за предаването “Преди всички”.
По думите му причина за това са високите температури съчетано с човешка небрежност.
Към настоящия момент ситуацията е сравнително спокойна, отчита той.

Строго забранено е паленето на открит огън в горите, глобите са до 2000 лв

Експертът отново напомни, че не трябва да се пали открит огън при силен вятър или в близост до лесно запалими материали. В този период е строго забранено паленето на открит огън в горите, добави той.
За последните няколко седмици са проверени над 2300 физически лица и над 650 туристически места в горски територии, като са установени 8 лица, които са извършили нерегламентирано палене на огън и срещу тях са образувани административно-наказателни производства, подчерта инж. Шикиров. По думите му санкцията за такова нарушение е до 2000 лв.
Според него по отношение на защитата на горските територии от пожари нещата са добре регламентирани. Превенцията е най-важното и ние работим в тази посока, категоричен бе той:
“Има достатъчно регламентирани забрани. Въпросът е ние да спазваме тези правила и да не допускаме възникването на пожари в горските територии на страната”.

ЕТИКЕТИ: ,
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements