Над 13% поевтинява пшеницата на годишна база

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

С между 0,3% и 2% намаляват за седмица средните изкупни цени на рапица, фуражна пшеница и слънчоглед към 17-и август. Отчетените цени са съответно 658 лв/тон без ДДС при рапицата, 243 лв/тон при фуражната пшеница и 640 лв/тон за слънчогледа. При хлебната пшеница и царевицата стойностите се покачват съответно с 0,4% и 1,1% и цените са както следва 254 лв/тон без ДДС и 281 лв/тон без ДДС.

Основните зърнени култури се търгуват под изкупните цени от миналата година като спадът е от 0,7% до 13,3%, най-осезаем е при пшеницата (хлебна и фуражна) и ечемика.

Противоположна е тенденцията при продажбата на едро на картофи, ябълки и пъпеши, които са с между 3,3% и 14,3% по-скъпи на седмична база. При оранжерийните и полските домати, прасковите, дините и зеленият пипер се наблюдава спад на цената с между 1,9% и 13,3%.

Прасковите, картофите и доматите (оранжерийни и полски) са средно с между 26,2% и 92,3% по-скъпи спрямо миналата година като се търгуват съответно за 1,30 лв/кг, 0,62 лв/кг и 1,58 лв/кг – оранжерийни домати, 1,25 лв/кг полски домати. Дини, зелен пипер, ябълки и пъпеши поевитиняват с между 5,1% до 17,5%. Дините са на цена 0,37 лв/кг, зеленият пипер – 0,78 лв/кг, ябълките – левче, а пъпешите – 0,80 лв/кг.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама