На спешен Консултативен съвет по тютюна искат решаването на три важни въпроса

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

От бранша настояват срещата да е в периода 1-10 август, искат да са ясни ставките по преходната национална помощ

За спешно свикване на Консултативен съвет по тютюна към Министъра на земеделието и храните в периода 1-10 август 2023 г. настояват в писмо до министъра на земеделието и храните Кирил Вътев от Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 (НАТ-2010).

От асоциацията предлагат по време на заседанието на консултативния съвет да бъдат обсъдени три важни за сектора въпроса – Определяне на единични ставки по сортови групи тютюн за обновена финансова схема Преходна национална помощ за тютюн през нова ОСП на ЕС (2023-2027); Подпомагане с държавна помощ „de minimis” на регистрирани през 2023 г тютюнопроизводители, пострадали от лошите климатични условия; Включване на сектор „Тютюн“ към „уязвими сектори“ при преработването на  СПРЗСР (2023-2027).

10 дни имат тютюнопроизводителите да кандидатстват за Преходната национална помощ

През тази година в регистъра според Закона за тютюна, тютюневите и сродните на тях изделия се записаха рекорден брой производители на тютюн. До 21 юли те трябва да кандидатстват по схемата Преходна национална помощ за тютюн като определят референтна година, според която ще се изчисляват ставките за помощта, от периода 206-2018 г. За тази цел до 30 юни те можеха да коригират данните в регистъра за изкупените количества тютюн през референтния период.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements