10 дни имат тютюнопроизводителите да кандидатстват за Преходната национална помощ

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Стопаните трябва да изберат еднократно референтната година, за която те ще получават преходна помощ

Още 10 дни, до 21 юли 2023 г. тютюнопрозводителите следва да се подадат Заявления за подпомагане за Кампания за директни плащания (за тези, които все още не са подали) или да се направи редакция на вече подадените заявления (без санкция) за участие в Преходната национална помощ за тютюн и да приключат заявленията си, напомня депутатът и член на Комисията по земеделието, храните и горите в Парламента от ДПС Ализан Яхова. Тази година е нова по отношение на заявяване на участието по схемата „Преходна национална помощ за тютюн“, тъй като за този период се предвижда еднократно да бъде избрана референтната година, според която ще се изчисляват ставките на база произведените количества тютюн от съответния производител. Стопаните имат право да избират една година от периода 2016-2018 г. За избраната през 2023 г. референтна година ще се получава преходна помощ до 2027 г. До 2027 г. референтната година няма да може да се променя, напомня още депутатът Ализан Яхова.

Цветан Филев: Рекорден брой тютюнопроизводители се вписаха в регистъра тази година

По предложение на ДПС Народното събрание прие промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, като даде 2 седмици срок на тютюнопроизводителите, регистрирани в Регистъра според Закона да променят на базата на протоколи за изкупуване и реализация размера на произведените от тях количества тютюн, които се отнасят до годините от 2016 до 2018 г. На база подадените от тях данни в общинските служби по земеделие служителите имаха три дни да актуализират информацията в регистъра.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements