На Петровден земеделската работа се върши само до обяд

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

На Петровден земеделската работа се върши само до обяд. „Легендата разказва, че Свети Петър, виждайки как хората се трудят под горещото слънце, сам грабнал сърпа и започнал да работи с тях”, казва Веска Спасова, етнолог в Регионален исторически музей – Кюстендил, цитирана от агенция Фокус.

По думите й, днес се извършват обричания, правят се курбани или молебен за дъжд, ако годината е суха. На този ден приключват двуседмичните петровски пости. На трапезата задължително се слага печено пиле, омесени питки, първите узрели ябълки – петровки, както и бел мъж – специално ястие, приготвено от прясно неизцедено сирене, масло и царевично брашно.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА