На първо четене: Парламентът прие законопроект за изменение на Закона за горите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен на три дни

Парламентът прие на първо четене законопроекта за изменение на Закона за горите, внесен от Ализан Яхова (ДПС) и група народни представители. Срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен на три дни.

Промените са свързани с облекчаване на процедурата, по която домакинствата могат да закупуват дървесина за лично ползване от горските територии – общинска и държавна собственост. Предлага се да отпадне ограничението физически лица, закупили стояща дървесина на корен за лична употреба без право на продажба, да могат да извършват добива самостоятелно само, когато притежават удостоверение за правоспособност. С един месец се удължава срокът, в който се публикува информация за определените количества дървесина, които могат да се добиват от физически лица, закупили стояща дървесина на корен за лична употреба, предаде БТА.

Предвидени са условията, при които правоимащи, невключени в окончателния списък за съответното населено място, ще могат да подават заявления и след 30 април на съответната година. Предлага се общото количество дървесина, което едно домакинство може да закупи за една календарна година, да бъде 15 кубически метра. Конкретното количество за всяко домакинство ще се определя с решение на съответния компетентен орган, в зависимост от собствеността на горските територии.

Депутатите отхвърлиха на първо четене законопроекта, предложен от Мустафа Карадайъ (ДПС) и група народни представители, който също предвиждаше промени в реда, по който физически лица, могат да закупуват стояща дървесина на корен за лична употреба без право на продажба или от склад.

Предлагаше се дървесината да може да бъде закупувана от горските територии, собственост на общината, в която е постоянният адрес на лицата, а когато това е невъзможно – от горски територии, които са държавна собственост. За дървесината, закупувана от горски територии, общинска собственост, кметовете на населените места или на общината да изготвят списъци на правоимащите лица. Списъците да се обявяват на видно място и да могат да бъдат коригирани и допълвани след извършена от кмета проверка дали съответното лице отговаря на изискванията, предвиждаха още отхвърлените в пленарната зала промени.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements