МЗХ обяви обществена консултация за Закона за веригата на доставки на земеделски продукти и храни

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Обществената консултация ще бъде открита до 20-ти март

Министерството на земеделието и храните организира обществена консултация на Закона за веригата на доставки на земеделски продукти и храни. Тази инициатива има за цел да предостави платформа за активното участие на всички заинтересовани страни в процеса на изготвяне на нормативната уредба, която ще регулира важни аспекти на земеделското производство и търговията с храни.

Цели на консултацията

Чрез тази обществена консултация се кани цялото общество да даде своите предложения и коментари относно концепцията на Закона за веригата на доставки на земеделски продукти и храни. Основната цел на законопроекта е да представи насоките за бъдещите нормативни предложения, които ще уреждат връзките между участниците във веригата на доставки на първични земеделски продукти и храни.

Консултационен процес

Текущата консултация е част от цялостната работа по предварителната оценка на въздействието на закона и ще приключи със сравнителна оценка на всички значими икономически, социални и екологични въздействия. Важно е да се отбележи, че тази консултация не замества обществените консултации, предвидени от Закона за нормативни актове, а се допълва с тях, като се осигурява пространство за активното участие на гражданите и юридическите лица.

Описание на предложението

Веригата на доставки на първични земеделски продукти и храни е от съществено значение за икономиката и за осигуряването на хранителна сигурност. Основната цел на законопроекта е да подобри функционирането и структурирането на тази верига, като се подчертае важността на ефективността и конкурентоспособността на всички участници в нея, се посочва в документите към публикуваната консултация.

Договори за изкупуване на земеделски продукти

Един от ключовите аспекти на законопроекта е създаването на специална правна уредба за договорите за изкупуване на земеделски продукти. Това включва въвеждане на минимални срокове на действие на договорите, забрана на определени клаузи, свързани с търговските отношения, и установяване на срокове за плащане на цената, което би допринесло за по-справедливо разпределение на добавената стойност във веригата на доставки.

Създаване на публичен електронен регистър на търговците на едро

Също така се предвижда създаването на публичен електронен регистър на търговците на едро на земеделски продукти и храни, което ще улесни мониторинга и регулирането на търговските отношения в сектора.

Въпросника към консултацията може да попълните ТУК.

Попълненият документ се изпраща към дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“, Министерство на земеделието и храните към електронен адрес [email protected]

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА