Известният мурсалски чай, обявен за здравно чудо и наричан още алиботушки, е на път да превземе германския пазар. Диворастящата му разновидност е защитена, но у нас има производители, които са го култивирали и го отглеждат в специални плантации.В този бизнес са влезли благоевградчанинът Стефан Спасов и Тодор Ташков, които вече 9 години отглеждат плантация от 8 декара с насаждението.
Базата се намира над хаджидимовското село Ново Лески, на 1200 м надморска височина, защото там е един от естествените ареали на разпространение на билката. Двамата родни производители са успели да пробият на германския пазар преди месец благодарение на нашенка, микробиолог в Германия, която е презентирала успешно пиринския чай. Преди това в немска лаборатория са направени няколко изследвания на чая, които са доказали неговата лечебна сила и той е получил сертификат, съобщава „Труд”.
„Надявам се, че скоро ще пробием и на други пазари, сега сме в преговори с японска компания, за да изнасяме и там чай. Можем да увеличим двойно плантацията си при интерес от чужбина. Растението се бере веднъж в годината – през юни или юли. Ако е на 2000 метра надморска височина, се бере през август”, разказва още Стефан Спасов. Пиринският чай се използва като мощно противовъзпалително и стимулиращо храносмилането средство, популярен е също и като афродизиак. Помага при бъбречни проблеми, влияе изключително добре на отделителната и половата система.