Морето се укроти, започва разтоварването на “Вера Су”

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Специална платформа доближи авариралия край Камен бряг товарен кораб „Вера Су“ и с нейна помощ ще започне разтоварването на натоварения с азотни торове плавателен съд. Работата по разтоварването ще продължи денонощно, съобщава кореспондент на bTV.
Причините за това са две – хидравликата на кораба е наводнена и няма възможност
да се отварят и затварят капаците, които пазят товара, а освен това екипите имат
около два дни подходящо време, за да прехвърлят торовете. Операцията ще бъде трудна и сложна за изпълнените. Платформата, на която е инсталирано цялото нужно оборудване, ще се закрепи за дъното, а общо четири баржи ще поемат товара.

Според транспортния министър Христо Алексиев бурното вълнение е довело до втечняването на част от торовете, като те ще бъдат прехвърлени на танкер. Основна цел ще бъде да не се допусне разпръскване на стотиците тонове товар. Същинската операция се очаква да стартира в следобедните часове на днешния ден.

МОСВ иска анализ и оценка на въздействието върху акваторията на Черно море в района на “Яйлата”

Междевременно, от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че в  Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ е изготвено Техническо задание за анализ и оценка на въздействието върху акваторията на Черно море в района на Защитена местност „Яйлата“ вследствие на авариралия кораб „Вера Су“. Целта е да се определи степента на въздействие върху морската среда и нейните обитатели и идентифициране на евентуални екологични рискове.

В Техническото задание са определени дейности за анализ на очакваните въздействия върху морските организми и върху екологичното състояние на морските води и за оценка на възможни щети върху морската флора и фауна, морските хабитати и крайбрежните морски води.

Има ли и в каква степен увреждане на видове и природни местообитания?

На Института по океанология е възложено също въз основа на анализите и оценките да се направят изводи, има ли и в каква степен увреждане на видове и природни местообитания, предмет на опазване, и на видове със стопанско значение в морската среда; нанесени ли са и в каква степен екологични щети и значително отрицателно въздействие върху запазването на „благоприятно консервационно състояние“ на защитената местност, по смисъла на Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама