Молдова загуби 90% от реколтата от царевица

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Реколтата от царевица в Република Молдова е почти напълно унищожена, но това не застрашава продоволствената сигурност.

Това каза Игор Григориев, изпълнителен директор на Асоциацията Agrograin, пише IPN . Той отбелязва, че сушата, войната в Украйна, която доведе до рязко покачване на цените на торовете, и прекъсването на веригите за доставки, са застрашили голяма част от селскостопанското производство.

„Ако вземем предвид пшеницата, ечемика, то в условията на суша и покачване на цените на торовете, добивът намаля с 30%, а на места дори с 50%. Реколтата от слънчоглед намалява с 30-40%. Най-засегнатата житна култура е царевицата. Тя беше 80-90% засегната. Има фермери, които казват, че 100% от нивите с царевица не са дали реколта“, каза Игор Григориев.

И уточни, че средно в сектора на зърното в републиката има спад от 50% спрямо миналата година.

Тъй като животновъдният сектор в Молдова не е силно развит, дори малка зърнена реколта е достатъчна, за да задоволи вътрешните нужди на страната“, добави Игор Григориев.

„Миналата година имахме реколта от царевица от 3 млн. т. А тази година ще бъде около 700-800 хил. т. Това няма да доведе до хранителна криза в областта на зърното. Дори това ниско ниво на производство покрива всички вътрешни нужди на Република Молдова, както в производството на фуражи за добитъка, така и в хранителния сегмент за населението“, отбеляза експертът.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА