Националната бирена академия гостува на най-старото предприятие за производство на пиво в България
Пет вида бира се произвеждат в откритата преди половин година „Пивоварница Каменица“, която беше домакин на Национална бирена академия, организирана от Съюза на пивоварите в България. Кампанията има за цел по прозрачен начин да запознае потребителите със спецификите на пивопроизводството и процесите, през които преминават естествените съставки на бирата, за да се получи любимата на много българи напитка.
Микропивоварната е изградена на мястото на най-стария завод за бира в България. Произвежданите в пивоварницата пет вида бири са направени с различни типове дрожди за горна и долна ферментация и специфична технология. С долна ферментация сe произвеждат класическата светла бира тип пилзен и тъмния пилс. Вайсовата бира с подправки е пиво с горна ферментация, направена със специален щам дрожди, подходящи за пшенична бира. Раle Ale и NEIPA са също с горна ферментация, но носят характера и спецификите на типичния английски стил – плътно тяло и леко плодов характер.
„Произвежданите бири могат да бъдат възприети и като образователно-еталонни продукти. Идеята е посетителите да се запознаят на място не само с процеса на производство, но и да се информират и дегустират основните типове бира. По този начин всеки любител на пивото може да избере кой стил в най-голяма степен му допада като вкус, аромат и характер на напитката“, сподели инженер-технологът Иван Карагьозов, главен майстор-пивовар. В потвърждение на това е и статистиката – в микропивоварната на Каменица вече са проведени десетки образователни турове, в които са се включили над 2 000 човека. В същото време пивоварният комплекс е посрещнал повече от 20 000 посетители.
„Пивоварница Каменица има новаторска роля за развитието на бирената култура в страната. Колегите имат съществен принос за цялостния облик на сектора, разширявайки категорията и предоставяйки база, ресурси, експертиза и опит в създаването на нови вкусове и видове бира. В голяма степен това се стреми да покаже и Националната бирена академия“, коментира изпълнителния директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова.
В наши дни най-старата пивоварна в страната е част от мултинационалната група на Молсън Корс и оперира с пивоварния завод в Хасково и микропивоварната в Пловдив. За последните 5 години вложенията на компанията в дълготрайни материални активи надхвърлят 60 милиона лева.