Модерна микропивоварна в Пловдив прави пет вида бира пред очите на посетителите

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Националната бирена академия гостува на  най-старото предприятие за производство на пиво в България

Пет вида бира се произвеждат в откритата преди половин година „Пивоварница Каменица“, която беше домакин на  Национална бирена академия, организирана от Съюза на пивоварите в България. Кампанията има за цел по прозрачен начин да запознае потребителите със спецификите на пивопроизводството и процесите, през които преминават естествените съставки на бирата, за да се получи любимата на много българи напитка.

Микропивоварната е изградена на мястото на най-стария завод за бира в България. Произвежданите в пивоварницата пет вида бири са направени с различни типове дрожди за горна и долна ферментация и специфична технология. С долна ферментация сe произвеждат класическата светла бира тип пилзен и тъмния пилс. Вайсовата бира с подправки е пиво с горна ферментация, направена със специален щам дрожди, подходящи за пшенична бира. Раle Ale и NEIPA са също с горна ферментация, но носят характера и спецификите на типичния английски стил – плътно тяло и леко плодов характер.

„Произвежданите бири могат да бъдат възприети и като образователно-еталонни продукти. Идеята е посетителите да се запознаят на място не само с процеса на производство, но и да се информират и дегустират основните типове бира. По този начин всеки любител на пивото може да избере кой стил в най-голяма степен му допада като вкус, аромат и характер на напитката“, сподели инженер-технологът Иван Карагьозов, главен майстор-пивовар.  В потвърждение на това е и статистиката – в микропивоварната на Каменица вече са проведени десетки образователни турове, в които са се включили над 2 000 човека. В същото време пивоварният комплекс е посрещнал повече от 20 000 посетители.

„Пивоварница Каменица има новаторска роля за развитието на бирената култура в страната. Колегите имат съществен принос за цялостния облик на сектора, разширявайки категорията и предоставяйки база, ресурси, експертиза и опит в създаването на нови вкусове и видове бира. В голяма степен това се стреми да покаже и Националната бирена академия“, коментира изпълнителния директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова.

В наши дни най-старата пивоварна в страната е част от мултинационалната група на Молсън Корс и оперира с пивоварния завод в Хасково и микропивоварната в Пловдив. За последните 5 години вложенията на компанията в дълготрайни материални активи надхвърлят 60 милиона лева.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА