Коктейл от пестициди, които се използват в индустриалното производство на ябълки, замърсява почвите и повърхностните води в Европа, сочи публикуван днес доклад на екологичната организация “Грийнпийс”. Докладът обобщава резултати от тестове на 85 проби, взети в 12 европейски държави. От организацията посочват, че 2/3 от пробите от вода и почва съдържат остатъци от пестициди, като 70% от идентифицираните пестициди са с много висока цялостна токсичност при хора или при диви животни.
Изданието показва как методи на екологично земеделие могат да бъдат приложени в практиката. Балансираната агро-екологична система е съществен фактор за екологичното производство на ябълки, понеже увеличава издръжливостта срещу вредители и болести. Торенето, мерките за грижа за почвите и покривните култури подобряват растежа на ябълковите дървета и намаляват чувствителността на дърветата и плодовете им към болести, посочва докладът и допълва, че стабилната агро-екологична система подобрява наличието на цветен прашец и нектар и така е от полза и за естествените врагове като хищни оси.