Млечността на крава в ЕС се е увеличила със 73% през последните 30 години

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

През последните 30 години числеността на млечното стадо в ЕС е намаляла с 40%, докато млечността на крава се е увеличила със 73%. Съответно с 41% са намалели емисиите на килограм мляко. В производството на мляко са ангажирани повече от 1 милион души, превръщайки го в основна опора за развитието на селските райони и подкрепа за местните култура и туризъм. Това са част от изводите в анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института за пазарна икономика.

Изправени пред риск от все повече екологични рестрикции, млекопроизводителите в ЕС трябва да насочат усилия в практики водещи до намаляване на въглеродните емисии в атмосферата, посочват анализаторите. Според изследване на кооператива Arla сред потребители в скандинавските страни 18% от респондентите считат млечните продукти за вредни за околната среда. На същото мнение са 24% от потребителите във Великобритания и 26% от потребителите в Германия. Проблемът е още по-голям, когато се изследва само групата на младежите. Само 50% от тях са запознати с официалните препоръки за здравословно хранене. Основните инфлуенсъри формиращи хранителните им навици са родителите, приятелите и социалните медии.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА