През последните 30 години числеността на млечното стадо в ЕС е намаляла с 40%, докато млечността на крава се е увеличила със 73%. Съответно с 41% са намалели емисиите на килограм мляко. В производството на мляко са ангажирани повече от 1 милион души, превръщайки го в основна опора за развитието на селските райони и подкрепа за местните култура и туризъм. Това са част от изводите в анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института за пазарна икономика.
Изправени пред риск от все повече екологични рестрикции, млекопроизводителите в ЕС трябва да насочат усилия в практики водещи до намаляване на въглеродните емисии в атмосферата, посочват анализаторите. Според изследване на кооператива Arla сред потребители в скандинавските страни 18% от респондентите считат млечните продукти за вредни за околната среда. На същото мнение са 24% от потребителите във Великобритания и 26% от потребителите в Германия. Проблемът е още по-голям, когато се изследва само групата на младежите. Само 50% от тях са запознати с официалните препоръки за здравословно хранене. Основните инфлуенсъри формиращи хранителните им навици са родителите, приятелите и социалните медии.