Бивш футболист прави хляб с нисък гликемичен индекс

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Мирослав Илиев: Нашият занаят носи само ползи за човека

Мелничарството носи препитание на бившия професионален футболист Мирослав Илиев от град Роман. Мирослав прави хляб с дълга ферментация, при която се създава нисък гликемичен индекс в алкална среда. Разработва различни рецепти поради факта, че самият той е диабетик.

Мелница с история

Неговите пра-прадядовци някога имали стара мелница, построена през 1923 г. в Долни Дъбник, Плевенско. Когато върнали мелницата на наследниците, Мирослав започнал да работи в нея и вече го прави 20 години.

Разбира се, благоустроил мелницата и днес тя работи с капацитет 500-600 тона годишно. Зърното доставят от производители в околността, после продават смляната продукция от различни видове брашна – типово, пълнозърнесто, ръжено, лимец, смесени. Правят брашно по два начина: по старата технология, научена от своите деди, и по съвсем съвременна технология.

Вкусен хляб с шоколад

Семейството на Мирослав е ангажирано с мелничарската дейност. Съпругата му Калина е майстор технолог-хлебар. Имат 16-годишна дъщеря, която помага в магазина, където предлагат продукцията си в столицата. Техни продукти може да се намерят също на фермерския пазар, който се провежда всеки месец зад храм-паметник „Александър Невски“ в София. „Правим много видове хляб от бяло типово брашно, чиста ръж, с чушка, маслина, хляб с бира или с шоколад в зависимост от търсенето“, разказва Мирослав. „Предлагаме и сладкарски изделия като популяризиране на спомагателни продукти, за да привлечем повече клиенти, да популяризираме този вид хляб, с тази технология, която е много рядка у нас.“

Кисела боза за диабетици

„Опитваме се да правим нещо занаятчийско, да възродим един продукт, създаден в миналото, който носи само ползи за здравето на човешкия организъм“, признава Мирослав. Понякога на сергията му се появява боза, негово производство. Тя е с ръжено брашно, питейна вода, подходяща е за диабетици. Освен това е леко ферментирала, както е била някога, със срок на годност няколко дни.

Най-новата рецепта на Мирослав е шоколадов хляб с квас. Съдържа натурално пшенично ръжено брашно, типово брашно, квас, морска сол, натурален белгийски шоколад, натурално какао, лешници, стафиди и мед. „Този хляб е с 24-часова ферментация. Нов продукт е, видях тази френска рецепта, това не е сладък хляб, но е сладникав. Хората не го познават, но който го опита, веднага го харесва“, обяснява Мирослав.

За един от най-продаваните си продукти той разказва още: „Правя бирено хлебче, което също е много хубаво. Приготвя се с тъмна бира, мед и вода. Стана дори масов хляб, много го предпочитат. И продължавам да търся нови рецепти за различни видове хляб.“

 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА