Минусови температури през следващите дни може да предизвикат повреди при овошките

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от средноденонощни температури близки до биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси при зимуващите култури. Прогнозираните минимални температури до минус 2-3С° ще бъдат предпоставка за повреди при най-напредналите в развитието си овошки, намиращи се във фаза цъфтеж – бадем, кайсия и джанка, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През втората половина от периода агрометеорологичните условия ще претърпят промяна.

Очаква се повишаване на температурите и активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури. При пшеницата ще преобладава фаза братене. На отделни места при есенните посеви, в агростанциите Хасково и Любимец е регистрирано начало на фаза вретенене. Прогнозираните валежи в полските райони от страната ще увеличават почвените влагозапаси в дълбочина.

По-подходящи условия за работа на полето ще има през първата половина от периода, когато се прогнозира относително сухо време.

Агротехническите дейности през периода са свързани с провеждане на предцъфтежни растителнозащитни пръскания при трайните насаждения, извършване на предсеитбени почвообработки на полетата предвидени за засяване с пролетни култури, обследване на есенните посеви за наличието и вредната дейност на обикновената полевка и на ларвите на обикновения житен бегач.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама