Министър Вътев: Приложението на новите геномни техники не трябва да води до компромис с високите стандарти за безопасност

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Приложението на научните достижения като новите геномни техники не трябва да води до компромис с високите стандарти за безопасност по отношение здравето на хората и животните, и въздействието върху околната среда. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел по време на дебат за проекта на Регламент относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники, и храните и фуражите от тях.

За нас е важно проектът на Регламент да предлага трайни във времето решения, подчерта министър Вътев. Той посочи, че е необходимо да продължат дискусиите за съвместното съществуване на продуктите на новите геномни техники с конвенционалното и биологично земеделие и опазването на биоразнообразието. Нужен е равноправен достъп до генофонда за селекционна дейност и недопускане патентни ограничения.

В рамките на Съвета министър Вътев се срещна с министъра на земеделието, природата и качеството на храните на Нидерландия Пит Адема. На срещата министър Вътев посочи, че предвид климатичните промени и прехода към устойчиво производство e необходимо да се търсят нови решения. Министър Вътев изтъкна и дългогодишното добро сътрудничество и приятелските връзки между нидерландския Университет Вагенинген и българската Селскостопанска академия (ССА).

На срещата двамата министри обсъдиха и вноса на селскостопански продукти от Украйна в ЕС. Министър Вътев представи ситуацията с вноса на слънчоглед, нерафинирано и рафинирано олио, пчелен мед, сухо мляко и замразени малини на българския пазар. Той допълни, че тази година е преломна за българските земеделски производители, заради сушата и повишените цени на торове и препарати. „Най-важното нещо за конкуренцията е да бъде при равни условия“, подчерта той.

По темата за намаляването на отпадъците в земеделието и храните министър Вътев представи дейността на Българската хранителна банка и действията ѝ за оползотворяването на излишъка от храна и своевременното ѝ преразпределяне към хора в нужда.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА