Министър Танева: Правителството полага усилия в борбата срещу контрабандата и укриването на ДДС

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути
В последните месеци правителството полага усилия по отношение на борбата срещу контрабандата, включително и укриването на ДДС. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти след Националната среща на млекопреработвателите, предава агенция “Фокус”. “Поискали сме и млечните продукти да бъдат под особен надзор, така че операторите да са равнопоставени на пазара”, подчерта Танева.

Във връзка с изложението в Ню Йорк тя коментира: “157 хил. лева държавна помощ ще бъде възможна тази година за асоциации и организации на преработвателната промишленост”.

Поискахме млечните продукти да се включат в рисковите стоки по отношение на контрола на доставките, каза още министър Танева и добави, че това означава всеки да си плаща ДДС-то. „Всяко укриване на ДДС поставя в неравностойно положение местния производител”, подчерта тя и коментира още: „Изключително тежко е и на производителите на мляко в България. Тези стопанства обикновено са по-малки, не са бизнес устойчиви, проблемът с работната ръка е труден. Молбата ми е при тази криза в млечния сектор да проявяваме толерантност, разбиране и коректност”.

Според мнистър Танва в този момент не може да бъде отворен дебатът за диференцирана ставка на ДДС за храните. “По отношение на консумирането на данъчната система не можем да говорим за тази промяна. Има прието решение в Румъния, ще видим дали ще се приложи и ще видим ефекта”, посочи Танева. Тя обясни, че не може със сигурност да се опрем на очакването за подобрение на бизнес средата в сектора. “Важно е лошите новини да се знаят, за да може всеки да планира дейността си”, отбеляза още министърът на земеделието и храните.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама