Министър Тахов: Очакваме до 6,3 млн. тона пшеница тази година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Очаква се и качеството да е много добро, допълни министърът на земеделието Георги Тахов

Между 6,1 и 6,3 милиона тона среден добив зърно се очаква тази година, очаква се и качеството да е много добро. Това каза служебният министър на земеделието Георги Тахов на полето край пловдивското село Златитрап, където даде началото на тазгодишната жътвена кампания.

Събитието е част от европейската инициатива “Хляб на мира”, в която страната ни участва. Проектът стартира през 2013 г., когато символично бе отбелязана 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Инициативата обединява 12 страни от Централна и Източна Европа, които предават в Германия ръж, ожъната в съответната държава, която се смесва и от нея се изпича хлябът на мира.

Въпреки аномалиите в метеорологичните условия, състоянието на есенниците в Пловдивско е добро. Прогнозният среден добив от пшеницата в областта е 442 кг/дка, а от ечемика 404 кг/дка.

Зърнопроизводството е един от най – стабилните сектор, които допринасят за принадената стойност на националната ни икономика, отбеляза министърът.

Той посочи, че българските зърнопроизводители изнасят продукцията си в над 30 държави, включително Южна Корея. Той изрази надежда да се запазят квотите за внос на зърнени продукти. Този въпрос ще получи решение на среща в Брюксел след две седмици, в която ще участва и министър Тахов.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА