Поне 8000 стръка памук на декар, за да има подпомагане

Диляна Сувариева
Диляна Сувариева
1 Минути

Минималната гъстота, на която трябва да е засаден памукът, за да получи субсидии един фермер, отглеждащ влакнодайната култура е 8000 бр./дка. Това изискване е заложено в Схемата за подпомагане на земеделските стопани за памук. За да имат подпомагане, собствениците на земята трябва да предоставят сертификат, издаден при условията и по ред, определен от Закона за посевния и посадъчния материал, за сортовете, вписани в Сортовата листа на Република България. Това също така може да бъде и документ , издаден от съответната служба на държавата членка, за сортовете вписани в Общия каталог на сортовете от земеделски растителни видове. Той обаче трябва да бъде публикуван в Официален вестник на Европейския съюз при подаване на заявлението за подпомагане. Освен това трябва да бъде сключен договор за изкупуване на произведената от тях продукция от културата памук.

При условия, че земеделските стопани са  производители и преработватели едновременно,  трябва да предоставят складови разписки. Те се подават в съответната областна дирекция Държавен фонд „Земеделие“ до 1 декември 2019г.

Важно е реколтата от памук да бъде прибрана до 30 ноември 2019г. Също така правилото, на което трябва да отговарят производителите на влакнодайната култура е те да произвеждат памука на територията на страната.

Диляна Сувариева учи журналистика в УНСС. Тепърва започва да изгражда професионалния си опит в нашия сектор. Ресорите, с които работи са пчеларство, производство на плодове и зеленчуци. Има интерес и в темите туризъм, околна среда и храни.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама