МФ предлага нулева ДДС ставка за хляб и брашно до 2024-та

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

До средата на следващата година да се удължи нулевата ставка за ДДС върху хляба и брашното, предлага Министерството на финансите. Предложенията за промени в данъчните закони са публикувани за обществено обсъждане.

С други текстове от министерството искат да стимулират гражданите да сигнализират за нарушения при данъчното и осигурителното законодателство, като предлагат награда от 10% от събраното благодарение на техния сигнал.

По-рано през деня министърът на финансите Асен Василев коментира, че се предлага отпадането на 9% ставка за ресторантьорите и връщането на ДДС налога за тях на 20%, но не изключи при мерки за по-добра събираемост да бъде постигнат компромис за запазването на по-ниския данък. Без да спомене хляба и брашното, от текстовете става ясно, че тяхната нулева ставка ще се запази до средата на годината.

Предложени са и мерки за подобряване на събираемостта, включително – 10-процентна награда за хора, съобщили за нередности при плащането на данъци и предоставили доказателства. При три пъти предоставяне на невярна информация обаче се налага санкция.

Също така се предлага доходите на лицата, които събират семена, гъби, лечебни и ароматни растения да се облагат с патентен данък, вместо с данък върху доходите на физическите лица.

За разлика от минали години – този път промените са в отделни законопроекти, а не се правят през преходни и заключителни разпоредби на един закон или на бюджета, както беше през лятото.

Приемането на данъчните закони предшества и гласуването на финансовата рамка за следващата година.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements