Международната зелена седмица се завърна в Берлин, 14 фирми представят България

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

След прекъсване от почти три години, Международната зелена седмица се завърна в Берлин. В продължение на десет дни 1400 изложители от 60 страни ще направят Берлинския изложбен център гореща точка за всичко свързано със селското стопанство, градинарството и храненето. Акцентът на селскостопанската политика е министерската конференция на Глобалния форум за прехрана и земеделие (GFFA), организирана от Федералното министерство на храните и земеделието.

Международната зелена седмица се завръща в Берлинския изложбен център от 20 до 29 януари 2023 г. 87-ото издание на водещия международен търговски панаир за храни, селско стопанство и градинарство представя глобален пазарен преглед на хранително-вкусовата промишленост и най-голямата гама от регионални специалитети на търговските панаири.

От решения за устойчив живот през опазване на климата и опазване на ресурсите до продоволствена сигурност – Международната зелена седмица обсъжда най-важните теми в земеделието и хранително-вкусовата индустрия.

снимка: Grune Woche

На официалното откриване на Международната зелена седмица 2023 президентът на Асоциацията на германските фермери (DBV) Йоахим Руквид подчерта огромното значение на селското стопанство за обществото. „Войната на Путин срещу Украйна показа, че продоволствената сигурност не може да се приема за даденост“, каза президентът на фермерите по време церемонията по откриването. Руквид подчерта, че това знание трябва да бъде включено в решенията и призова политиците да действат: „Сега е важно най-накрая да се реши стратегически въпросът за сигурността на доставките, не само за енергия, но и за храна. Стабилните вериги за доставки и наличието на торове са от съществено значение тук.“

Това, което обаче тревожи президента на фермерите, е, че многобройни политически проекти почти небрежно се противопоставят на потенциала на селското стопанство по отношение на опазването на климата и опазването на природата, както и осигуряването на доставки на храна. „Ние стоим зад целите на Зелената сделка, но предприетият политически път, например с плановете за цялостно намаляване на употребата на пестициди и за възстановяване на природата, е напълно грешен“, подчерта Руквид. Настоящите планове биха застрашили преди всичко съществуването на множество ферми и биха довели до намаляване на селскостопанското производство в Европа. Въздействието върху околната среда на производството на храни се прехвърля само към трети страни, където стандартите са много по-ниски от тези в Германия и Европа, продължи Руквид.

Министърът на земеделието Явор Гечев е на работно посещение в Германия по повод провеждането на Международното изложение за земеделие, хранително-вкусова промишленост и градинарство „Зелена седмица Берлин 2023“. В рамките на визитата си той ще участва и в Срещата на върха на земеделските министри, която се организира от Федералното министерство на прехраната и земеделието на Германия. Българският щанд в изложението ще бъде открит от министър Гечев днес, очаква се той да бъде посетен от кмета на Берлин Франциска Гифай, федералния министър на прехраната и земеделието Джем Йоздемир, европейския комисар Януш Войчеховски и други официални гости.
Страната ни е представена във форума от 14 родни производители от хранително-вкусовата промишленост.  Те ще изложат български продукти като мед, вино, млечни и месни изделия, биопродукти и други. България участва в изложението за 32-ри пореден път, като тази година щандът ни е с площ 198 кв. м.

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА