Местните хора съхраняват най-добре горите

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Най-добрият начин да запазим дърветата в горите не е да изкараме хората от тях, а да им позволим да бъдат в тях, посочва материалът на Фред Пиърс “Дайте горите на местните хора, за да ги запазите”, публикуван в newscientist.com.

Ако имат шанс, повечето общества защитават, вместо да плячкосват горите, сочи ново изследване на Световния институт по ресурсите и Инициативата за права и ресурси. Горите осигуряват храна, вода, подслон, лечение и др. Горите, притежавани от общества, често са най-добре защитените. В тропическите гори на Амазония например степента на обезлесяване е много по-ниска там, където живеят местни общества. Териториите, обитавани от коренно население в Бразилска Амазония, могат да предотвратят освобождаването на 12 млрд. тона въглероден диоксид в атмосферата до 2050 г. Правителствата, особено в Азия и Африка, с нежелание гледат на идеята да предадат контрола на горите в ръцете на малките общности. В Индонезия, страната, която наскоро изпревари Бразилия по бърз темп на обезлесяване, само 1 млн. ха от общо 42 млн. ха гори са официално под управлението на хората, които живеят в тях.

“Никой няма по-силен интерес да защити горите от обществата, които живеят в тях, и разчитат на тях за прехраната и културата си”, казва Анди Уайт, част от Инициативата за права и ресурси във Вашингтон.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements