Мечка се разходи из столичен квартал

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Мечка се появи в района на софийския квартал „Бояна”. Видеото е публикувано във Facebook групата „Забелязано в София“. От кадрите се вижда как животното пресича на бегом една от улиците в квартала. Мястото, през което е преминала мечката е оживена улица през деня, както и основна туристическа пътека към няколко туристически обекта в района.

Местни жители съобщават, че това не е първи случай, в който едрия хищен бозайник е навестил квартала. Зачестилите му разходки разбира се притесняват част от жителите на квартала. Някои от тях дори смятат, че мечката се е настанила в двора на местното ВиК дружество.

Според експерта Александър Дуцов мечката е преминала през квартала само веднъж. Той обясни, че е нормално диви животни да преминават през града, особено на местата, които се намират в подножието на Витоша.

Мечките преминават по 50-60 км на ден в търсене на храна или укритие. Наличието на дръвчета с джанки и череши в района определено представлява интерес за мечката и може да са причина тя да търси храна тук. Мечките са предимно растителноядни.

Колко опасна е срещата с мечка?

Срещите на мечки с хора не са чак толкова опасни. Опитът и статистиката в България през последните 60 години показват един единствен случай с фатален край.

„Ако наистина мечката стои постоянно тук, трябва властите да бъдат информирани. В един момент тя ще престане да се страхува от хората и ще се получи проблем”, допълни експертът.


Вижте още:

МЗХ разреши отстрела на кафява мечка в Смолянско

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама