„Дни на българското месо“ ще се проведат за първи път у нас на 11-ти и 12-ти октомври по време на най-голямото изложение по животновъдство, което се организира близо до Сливен. През двата дни ще си дадат среща производители, преработватели, кулинари, професионалисти и почитатели на българското месо и месни продукти.
Предвидено е още да бъде организирана изложба на малки и средни месопреработвателни фирми, с демонстрации и дегустации. Освен това ще се проведат кулинарен конкурс „Да сготвим заедно“ и кулинарно шоу „Детска фантазия“.
По време на изложението ще се проведе и състезание за професионалисти „Майстор месар“ за сформиране на национален отбор, който ще представи България на световното първенство по транжиране в Сакраменто догодина. Участниците ще премерят сили в бързото и качествено обезкостяване на говеждо, свинско, агнешко и пилешко месо. За допълнителни точки ще трябва да демонстрират и уменията си в приготвянето на наденица, кюфтенца или кебапчета по тяхна рецепта, както и идея за атрактивен продукт от месо или кулинарен аламинут.
Целта на състезанието е да се популяризира вкусното българско месо и професиите „обезкоствач/транжор“ и „кулинар“. Шеф-готвач и ученици от професионалната гимназия по хотелиарство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ – Сливен ще приготвят кулинарни заготовки от обезкостеното месо, а утвърдени майстори ще показват как се приготвя качествен суджук и луканка. Специално жури ще избере измежду всички предложения „Най-оригиналния и вкусен кулинарен продукт“.
“Дни на българското месо” се организират от Асоциацията на месопреработвателите в България с финансовата подкрепа на МЗХГ и ДФ „Земеделие“.