Мащабна акция по зарибяване на водоеми извършиха в Старозагорско

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

В периода от 12 до 15 юли служитери от РК Стара Загора извършиха мащабна кампания по зарибяване на различни водоеми попадащи в област  Стара Загора, това съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакулури (ИАРА).

Серията от зарибявания са извършени в язовирите Жребчево, Копринка, Ковачево , Розов кладенец, както и в река Тунджа.бяла риба, зарибяване

На 12 юли 2021 г.  със съдействие на СНЦ „Сдружение на старозагорските рибари“ и СНЦ „Риболовен клуб Раднево 2018″, които предоставиха зарибителния материал, във водите на Ковачево и Розов кладенец  са пуснати личинки  на толстолоб и бял амур.

На 13 и 15 юли 2021 г.  в язовир Жребчево са пуснати близо 1 600 000 бр. личинки шаран(Cyprinus carpio) и 50 000 бр. личинки толстолоб(Hypophthalmichthys molitrix), бял амур(Ctenopharyngodon idella), сом (Silurus glanis) и сибирска есетра(Acipenser baeri Brandt).

Зарибителният материал е предоставен безвъзмездно от фирма „Стоянови груп“ село  Роза и от риболовни сдружения и любители риболци.

Мащабната кампания продължи на язовир Копринка  и река Тунджа

По време на зарибителната акция във водите на язовира бяха пуснати над 1 200 000 шаранчета, а в реката бяха пуснати и укрепнали екземпляри от видовете толстолоб и бял амур.  Инспекторите на ИАРА очакват голям процент оцеляване на зарибителния материал във водоемите.

Рибното зарибяване е практика, която се използва за допълване на съществуващите популации или за създаване на популация, където такава не съществува, за възстановяване на местните видове във водите, които са били обект на прекомерен риболов или вече не може да се размножава.

ИАРА изказва специални благодарности на всички участници в мащабната кампания.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА