Мащабен протест блокира Германия, фермерите излизат с тракторите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Стопаните са недоволни от политиката на съкращение на помощите за земеделие

Откакто федералното правителство на Германия инициира премахването на освобождаването от данъци върху дизела и превозните средства в селското стопанство, фермерите в страната са в смут. Те планират нов кръг от протести срещу плановете за икономии на подпомагането да започне днес в цялата страна, информира Аgrarheute.com.

Фермерите от цялата република искат да предприемат съгласувани действия, за да изразят недоволството си от политиката в сектора. Трактори ще се движат от Берлин до Мюнхен, на изток, север, юг и запад. Целта е напълно да се премахнат предложените съкращения на освобождаването от данъци върху дизела и превозните средства в селското стопанство, за да могат да бъдат осигурени около 900 млн. евро за бюджета. През цялата седмица са предвидени демонстрации, блокади и митинги.

Гневът на фермерите не е случаен. Недоволството зрее отдавна заради високите изисквания, данъците и чувството, че си оставен сам и неоценен. Последната капка обаче беше план на федералното правителство в началото на декември.

В резултат на тези решения имаше протести на фермери в цялата страна. В Берлин се проведе голям митинг, а днес блокадите.

На 4 януари 2024 г. управляващата коалиция отмени още някои земеделски отстъпки, като например освобождаването от данък на МПС на стопаните.

Протестите ще обхванат цялата страна. Само в Бавария са регистрирани 180 акции точно по време за общата стачка. В Долна Саксония ще има различни форми на протест в отделните области.

Шофьорите на камиони също предвиждат протести с акции в различни области в страната. В същото време Германският съюз на локомотивните машинисти (GDL) обяви нови стачки в железниците. Ще доведе ли протестът на фермерите до обща стачка срещу политиката на коалицията?

Асоциацията на германските фермери (DBV) призовава за голяма демонстрация на 15 януари в Берлин, където се очаква да се съберат около 10 000 души.

Снимка: Agrarheute

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА