Пропадналите площи пшеница нямат пряко въздействие върху ценовите равнища на храните в България. Това каза Марияна Кукушева, председател на УС на Браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите, за радио „Фокус” – Пловдив. По думите й, себестойността на хляба е много различна за всеки български производител.
Експортното мито, което е въведено от Русия и Украйна, е причина за чувствителното покачване на цената на хлебната пшеница. Включително и в момента тя не е оказала влияние върху цената на основната за нас суровина, каквато е брашното, подчерта Кукушева.
Според нея няма как да се говори за увеличение на цените на хляба в ситуация на дефлация. „Европейският съюз е признал дефлация само преди около 20-ина дни, а България реално е в дефлация от 2 години”, подчерта специалистът и добави, че продажните цени на производителите в България са около себестойността на продукта, а понякога и под нея.