Марияна Кукушева: Нова наредба ще вдигне цената на храните

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Премахването на ставката за ДДС изравни бизнеса и направи хлебарите конкурентоспособни, твърди още председателят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите

„Живеем в изключително динамично време, докато запомним имената на управляващите, те вече не са на поста. Това води до непредвидимост на резултатите. От последните няколко месеца изпитваме тревога, че започнаха да се създават административни наредби, които утежняват бизнеса, натоварват го с нетипични задачи“, коментира Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите по време на 17-тия коледен форум „ДА! На българската храна“.

Според нея през последните 7 г. е имало добра практика – цялата нормативна и законодателна уредба, която касае бранша да се изготвя с участието на браншовите организации. „Тази практика бе прекъсната първо в земеделското министерство. В момента се подготвя наредба за търговия, която не ни е ясна. Там работят експерти, каза министърът. Излиза, че ние не сме експерти в очите на нашия колега. Това е голяма слабост на министерството. Надяваме се то да отстрани нередностите.“, коментира още Кукушева. По думите й наредбата за стоки с висок фискален риск, каквито са храните, е свързана с изключително администриране на бизнеса. „Тази наредба е свързана и с едно сериозно финансово перо, което бизнесът трябва да обезпечи, за наемане на специалисти във всички преработвателни звена. Това ще доведе до скок на цените на храните. Какво ще каже тогава финансовото министерство?“

„При 933 лв. основна заплата за неквалифициран труд, може да си представите с колко ще нараснат останалите заплати за квалифициран труд. Държавата е длъжник на бизнеса. Няма работна ръка. Много трудно се намират хора, които да желаят да работят. Даже не поставяме въпроса за квалифициран труд. Става въпрос за хора, които искат да ходят на работа и да постигат своите успехи с фирмата, в която работят. Липсва интерес от страна на младото поколение“, каза Марияна Кукушева.

Според Кукушева премахването на ДДС ставката за хляба е изравнило условията за бизнес и е направило хлебарите конкурентноспособни. „В противен случай сивият сектор имаше възможност да продава с 20% по-евтин хляб“, допълни още председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА