Една трета от световната храна се произвежда в малки ферми, показва анализ на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО). В световен мащаб 5 от 6 ферми на по-малко от два хектара оперират около 12% от цялата земеделска земя и произвеждат около 35% от световната храна, според fao.org .
В същото време приносът на дребните стопани към доставките на храни варира значително в различните страни. Делът за Китай достига 80%, а най-ниските нива са в Бразилия и Нигерия. Актуализираните изчисления показват, че има над 608 милиона семейни ферми по целия свят, които заемат между 70% и 80% от земеделските земи в света и произвеждат около 80% от храната в света като стойност.
Новото изследване подчертава приблизителните размери на фермите: около 70% от всички ферми, които работят само на 7% от цялата земеделска земя, са по-малко от един хектар, докато други 14% от стопанствата, които контролират 4% от земята, са между една и два хектара, а други 10% от всички ферми, с 6% от земята, са между 2 и 5 хектара.
Най-големият процент от фермите в света, по-големи от 50 хектара, оперират над 70% от световната земеделска земя, като почти 40% от земеделската земя се намира във ферми с площ над 1000 хектара.
Марко Санчес, съавтор на изследването, посочва, че анализът може по-добре да определи разликата между производителите при изготвянето на закони. „Абсолютно необходимо е да се избягва алтернативното използване на термините семейни ферми и малки ферми, като повечето семейни ферми са малки, но някои може да са по-големи и дори много големи“, обяснява той. Размерът на фермата не винаги е свързан с производството на конкретни стоки. В Монголия фермите, които не са собственост на домакинства, но са организирани като бизнес звена и организации, представляват 90% от производството на пшеница.