Малките дарове от природата откриват голям хоризонт пред земеделието

Агрозона
Агрозона
8 Минути

Покачването на стандарта на живот в развиващите се страни и  промяната в хранителните навици на населението доведоха до значително увеличение при производството на ядки през последното десетилетие. Ако преди това никой не обръщаше такова голямо внимание на заредените с полезни вещества и енергия продукти, днес няма специалист, който да отрича важната им роля за поддържането на баланс в здравословния хранителен режим.

С поглед към бъдещето – търсенето расте, пазарът се разширява, производството печели
За увеличението на пазара на ядки допринася и интензивният живот, който водим – все по-малко хора имат време да си приготвят домашна храна и разчитат на готови закуски.
Голяма част от ядките се преработват и в популярното ядково брашно. Сладкарската индустрия се насочва към използването му, за да задоволи стремежа на потребителите към здравословна храна. Налагат се и различни нишови, малко известни сортове ядки като бетелов орех и макадамия, чиито пазар се увеличава с между 25 и 40%.
Всяка година пазарът на ядки в света се разширява със 7,8%, което е съпоставимо с този на ягоди. Ежегодният експорт на ядки  бележи

годишно увеличение от 2 млрд. долара,

достигайки до 34 млрд. долара. Най-продаваемите ядки са кашуто, чиито ръст годишно е от 17,2%, което в парично изражение е съпоставимо на 760 млн. долара.


Световният пазар на ядки (от овощни видове бележи ръст от над 120% за последните 10 години (International Nut and Dried Fruit Council – INC). Прогнозите са тази тенденция да се запази в дългосрочен план, като световната организация FMI очаква до 2025 г. средният годишен ръст в стойността на пазара да надхвърли 5%, а в реализираните количества – над 3%. Световното производство през последните две години се оценява на около 4 млн. метрични тона (чиста ядка), което е с 5% повече на годишна база и с 50% над количествата преди 10 години.
Най-голям дял в него по стойност и по количество имат бадемите с близо 30%. Те бележат и най-сериозен ръст, удвоявайки производството си за десет години.
Над една трета от глобалното производство на ядки от овощни видове е концентрирано в САЩ, но поради сушата в Калифорния след 2012 г. делът на страната намалява. Позициите си засилват Турция, Иран, Китай и Индия, които държат друга една трета.

Европа е най-големият консуматор на ядки

в хранителната индустрия, следвана от Северна Америка. Най-бърз растеж през следващите години обаче се очаква за Азиатско-Тихоокеанския регион.
„Географията“ на ядките постоянно се разширява и делът на други страни надминава 30%. Бурният растеж е следствие не просто от екстензивно увеличение на площите, а от еволюция в самия бизнес модел.
Схващането, че инвестицията в черупкови овошки е много дългосрочна постепенно остава в миналото. Световната тенденция е да се създават все по-интензивни насаждения, чиито гъстота, технологии на отглеждане и встъпване в технологични добиви се доближават все повече до тези при съвременните костилкови или семкови градини.
Друга насока в развитието на бранша по света е концентрацията и индустриализацията – увеличаване размера на стопанствата и засилване ролята на кооперирането между тях.
Още едно предимство през инвеститорите в този бизнес модел е и възможността за

почти пълно механизиране на процесите –

нещо особено важно с оглед големината на стопанствата, ръста в разходите за труд и урбанизацията. Едрите стопанства могат да си позволят инвестиции с първична обработка и продажби на чиста ядка, паста, масла и други екстракти.


Потенциалът в бранша не се изчерпва с крайното потребление, зависещо пряко от нивата на ценообразуване. Производителите на храни са все по-активни и иновативни в представянето на нови продукти.
Все повече научни изследвания се фокусират върху лечебните свойства на ядките при редица заболявания – сърдечно-съдови, диабет, камъни в жлъчката и пр. Това означава сигурно и трайно пренасочване на пазара към друга ниша с огромен потенциал – фармацевтичната индустрия. Производството на козметични продукти също е сред направленията, движещи търсенето на различни масла и екстракти от ядки. Не бива да се подценяват възможностите и за безотпадно производство на ядки и приходи от странични продукти.

Къде сме ние?

Статистиката при пазара на българските ядки е безкомпромисна – значителна част от предлаганите суровини и продукти категорично идва отвън. Въпреки това родните производители имат основания да се надяват на по-благоприятни прогнози в бъдеще. Перспектива има в отглеждането на традиционните за географските ни ширини ядки – орехи, лешници, фъстъци, бадеми, кайсиеви ядки като част от асортимента на черупчестите плодове, както и изключително популярните тиквено семе, слънчоглед и леблебия.
Официално публикувани отчети в специализираното издание „Регал“ сочат, че през 2017 г. дружествата, които оперират на пазара на ядки и сушени плодове, общо са декларирали приходи на стойност почти 361 млн. лв. (с 67% повече от 2016 г.). Годината е била успешна и за

износа, който е скочил с 80%. 

По сегменти най много (+150%) се увеличават продажбите на сурови и белени ядки (включително фъстъци) и слънчогледово семе, следвани от печените и осолени ядки и семена (без фъстъци), които бележат 42% ръст, но са генерирали най-много приходи за 2017 г. – 162 млн. лв.
С почти 99% са нараснали и продажбите на сушени плодове, малко над половината от които са от износ, а печените фъстъци регистрират 50 млн. лв. оборот. За 2018 г. още няма официални данни за приходите на компаниите.

Контролът – 1155 проверки от БАБХ за миналата година

 Контролът на качеството на ядките – и като натурален продукт, и като суровина, се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните. За миналата година инспекторите на БАБХ са извършили 1155 проверки на черупкови плодове в цялата страна – орехи, лешници и бадеми с български произход, съобщава в официален доклад дирекция „Контрол на храните“.

Проверките включват обекти, извършващи дейности с черупкови плодове – производствени и пакетиращи предприятия, складове за търговия на едро и дребно, специализирани магазини и щандове с търговия на ядки, както и общински кооперативни пазари, където особено през есенния сезон, търговията с черупкови плодове е по-интензивна.
27 са издадените предписания за отстраняването на установени нарушения в обекти за търговия на дребно и кооперативни пазари – черупкови плодове и ядки без документи за произход, пакетирани продукти с необявени данни за произход и некоректно етикетиране. Съставени са 10 акта за установяване на административно нарушение (АУАН).
Възбранени и насочени за унищожаване са около 9 кг орехови ядки. При проверките в производствените обекти е установено, че наличните черупкови плодове са предимно орехи, събрани от орехови градини на регистрирани земеделски стопани, за които са представени документи за произход на продуктите.

Проверките на БАБХ се извършват ежегодно и целят да бъде установено спазването на законодателството за храните, в това число доказателства за произход на продуктите, прилагането на добри практики по време на съхранението и преработката на продуктите, както и проверки за съответствие с изискванията за етикетирането на храните.

Автор: Любомира ТОНЕВА

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама