Технология за биологично производство на малини е разработил Институтът по земеделие в Кюстендил. С нея той получи златен медал за иновация на аграрното изложение “Агра” в категория „Научна дейност и разработки“. Основното й предимство е нейната икономическа ефективност. Използват се два сорта – Виламет и Люлин. Засаждат се 2.50 х 0.50 м или 800 растения на декар, обясни за „Агрозона“ доц. д-р Елена Цолова, автор на технологията. Садят се на ливадно-алувиална почва. Торенето е с органични торове както следва: N (10-15 kg/da), P2О5 (8-10 kg/da) и K2О (15-16 kg/da). Получава се био продукция с висока рентабилност – 234%, т.е. на един вложен в производството лев възвръщаемостта е 2,34 лв при сорт Люлин и 193% за сорта Виламет. Предимствата на технологията освен високата възвръщаемост, са и намалената необходимост от пръскане с биофунгициди и инсектициди. За цялостно опазване на насажденията се прилагат три комбинирани пръскания, посочи доц. Елена Цолова. Методите за контрол на вредителите на насажденията включват оценка на риска от заболяване на почвени фитопатогенни гъби на кореновата система и стъблени вредители, преди създаване на промишлено насаждение, както и използване на повдигната леха за засаждане на културата. Вкусовите качества на плодовете са много добри, а посевите помагат за запазване на биоразнообразието.