Македонците ядат колбасите ни, американците – сиренето

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Македонците внасят най- много колбаси от нас, а българските сирена се пласират най- много в САЩ.  Общо за 2016 г. страната ни е изнесла 1, 1 млн. кг месни деликатеси за съседката ни, които са били на стойност – 3,3 млн. лв. Близо 9 тона е експорта за Сърбия, Турция – 2,5 тона, Грузия – 1,3 тона. Това показват данни на НСИ, . Основните пазари на месни консерви пък са Казахстан, Армения и Македония.

През 2016 г. страната ни е изнесла сирена и извара към САЩ на стойност 12,56 млн. лв или близо 2 млн. кг. Интересното е, че Щатите са закупили още повече маслодайни семена и плодове от нас. Експортът на тази продукция възлиза на 30,3 млн. лв. 23 млн. лв. сме получили само от износа на семена от слънчоглед.

Български млечни продукти в по- големи количества се изнасят още към Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Канада.

При млечните продукти потреблението се покрива почти изцяло от вътрешното производство. 97 % от киселите млека са български, а при сиренето 90 %. 15 % от пакетираното прясно мляко е вносно, а 82 % от кашкавала е български.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама