Македонците ядат колбасите ни, американците – сиренето

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Македонците внасят най- много колбаси от нас, а българските сирена се пласират най- много в САЩ.  Общо за 2016 г. страната ни е изнесла 1, 1 млн. кг месни деликатеси за съседката ни, които са били на стойност – 3,3 млн. лв. Близо 9 тона е експорта за Сърбия, Турция – 2,5 тона, Грузия – 1,3 тона. Това показват данни на НСИ, . Основните пазари на месни консерви пък са Казахстан, Армения и Македония.

През 2016 г. страната ни е изнесла сирена и извара към САЩ на стойност 12,56 млн. лв или близо 2 млн. кг. Интересното е, че Щатите са закупили още повече маслодайни семена и плодове от нас. Експортът на тази продукция възлиза на 30,3 млн. лв. 23 млн. лв. сме получили само от износа на семена от слънчоглед.

Български млечни продукти в по- големи количества се изнасят още към Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Канада.

При млечните продукти потреблението се покрива почти изцяло от вътрешното производство. 97 % от киселите млека са български, а при сиренето 90 %. 15 % от пакетираното прясно мляко е вносно, а 82 % от кашкавала е български.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА